Bilist tok kvelertak på Erlend (16) under sykkeltur

Bilisten mente Erlend og kameraten hans ikke hadde lov til å sykle to i bredden. Det endte med at sjåføren stanset og løftet 16-åringen etter halsen.

Kvelertak

Erlend fikk merker på halsen etter at bilisten tok kvelertak på ham. Sjåføren truet også med å slå etter episoden der de to syklet ved siden av hverandre på fylkesveien.

Foto: PRIVAT

Det var onsdag 9. mai at Erlend Vegstø og kameraten Andreas var på treningstur med landeveissykling. Turen gikk fra Son i Akershus til Larkollen utenfor Moss i Østfold.

Underveis lå de to kameratene ved siden av hverandre på en trafikkert vei, da de fikk en aggressiv sjåfør etter seg.

Det var Moss Avis som først skrev om saken.

Erlend forteller at de syklet på en rett strekning på fylkesvei 151 mot Kambo stasjon i Moss da bilisten startet å tute på dem bakfra.

Erlend Vegstø

Erlend Vegstø er en ivrig syklist, og er medlem i sykkelklubben Soon CK.

Foto: PRIVAT

– Han tutet først litt, men holdt så hornet inne i 10–15 sekunder mens han kjørte forbi samtidig med at han sneiet oss. Min første reaksjon vår at det var teit og unødvendig, så jeg ble irritert og viste fingeren.

Erlend og kameraten stanset på en parkeringsplass, og oppdaget at bilisten snudde og kjørte tilbake på gangveien og bort til guttene.

– Han var ganske stor og vi kunne lett se at han var irritert. Han gikk rett bort og tok tak og løftet meg etter halsen et par tre sekunder. Han snakket om at det ikke var lov å kjøre to i bredden, og at vi var heldige at han ikke slo til oss. Dette sa han mens han løftet armen og truet med å slå, sier Erlend.

Etter at mannen tok kvelertak fortsatte han å krangle med guttene om at de ikke hadde lov til å sykle ved siden av hverandre på en vei.

Guttene på sin side forklarte bilisten at er lov å kjøre to i bredden, men siden han ble mer og mer aggressiv, beklaget guttene og prøvde å dempe situasjonen.

De to var nærværende nok til å ta bilnummeret og saken skal nå være anmeldt til politiet.

– Etterpå fikk jeg en reaksjon og skalv. Så kom jeg på at jeg måtte ta bilde av halsen, skaffe bevis, sier Erlend.

Han har i ettertid angret på at han viste bilisten fingeren.

Har rett til å sykle i bredden

Faktisk.no konkluderte i april med at syklistene faktisk har lov til å sykle flere i bredden.

Del veien

Statens vegvesen oppfordrer bilister og syklister om å ta hensyn til hverandre og dele veien. Det er lov for syklister å sykle to i bredden.

Foto: Statens Vegvesen

Paal-Gunnar Mathisen i Trygg Trafikk Østfold sa den gang at både bilister og syklister må tilpasse seg hverandre.

– Det er noen som ikke er godt nok kjent med regelverket, og er mest opptatt av seg og sitt. Disse skaper unødvendig farlige situasjoner. Det er nok av tullinger i trafikken, sa han.

– Det er viktig å vise hensyn til hverandre, og dele på veien.

16-åringen Erlend Vegstø sier de sykler i veibanen fordi det er bedre veidekke der for landeveissykler, og at det ikke ville fungert å bruke det som heter gang- og sykkelvei ved siden av.

NRK har ikke hatt kontakt med bilisten som er omtalt.