NRK Meny
Normal

Beklager fravær overfor velgerne

Ung Ap-kvinne i Halden har aldri møtt til politiske møter siden 2011. Sier partiet visste at hun reiste utenlands.

Halden kommune

AP-KVINNE BEKLAGER OVERFOR VELGERNE. - Jeg ser nå at det var en feil­takelse av meg å stille til valg, sier Jenny Hovland Johanson.

Foto: Rainer Prang / NRK

Jenny Hovland Johansson var 18 år gammel, da hun takket ja til å stå på Halden Arbeiderpartis liste på 45. plass ved kommunevalget i 2011.

Hun ble valgt inn som varamann i Halden kommunestyre og utpekt av opposisjonen (Ap, SV, PP og Frp) til to tekniske utvalg i kommunen, men hadde allerede reist til Afrika og dukket senere aldri opp i møtene i 2011 og 2012, der hun ble erstattet av to av Aps mannlige partiveteraner.

I august etterlyste NRK.no fraværsstatistikker for politikere i Halden, og først i bakkant av NRKs henvendelser søkte Hovland Johansson fritak, og fikk det innvilget fram til januar i år.

Vel tilbake i Norge har hun søkt nytt fritak, og denne gang ut valgperioden fram til 2015.

Les også:

- Partiet visste

Jenny Hovland Johanson sier til Kommunal Rapport at hun dro til Afrika allerede i januar i valgåret 2011.

Hun hevder Hal­den Ap var kjent med hennes fravær, da hun takket ja til en plass på valglista.

- Jeg fikk til og med god tur­-meldinger av noen i partiet. Jeg mener at også Aps gruppeleder skal ha visst om dette, sier hun i dagens papirutgave av Kommunal Rapport.

Til NRK sier hun at hun ikke var i Norge, men i Afrika, da hun i oktober 2011 fikk beskjed om at hun var plassert i to tekniske utvalg.

Hovland Johanson hadde ikke søkt fritak fra vervene, og i følge henne hadde Halden Arbeiderparti ordnet opp i hennes fravær.

Det skjedde ved å sette henholdsvis Svein Olaussen (Ap) i Hovedutvalg for plan, miljø og landbruk (HPML) og Ulf Torben Redi (Ap) i Hovedutvalg for teknisk drift og byggesak (HTB).

Per-Kristian Dahl

TAR IKKE ANSVARET. Aps gruppeleder Per­-Kristian Dahl vil overfor Kommunal Rapport ikke ta ansvaret for at de valgte en person som ikke kun­ne møte.

Foto: Ingrid Mathilde Langvik / NRK

- Fikk aldri noe veiledning

Kommunal Rapport skriver at Jenny Hovland Johanson ikke kan se at hun noensinne ble spurt av Halden Arbeiderparti, om å bli plassert i de to utvalgene i teknisk sektor.

- De visste at jeg ikke hadde mulighet til å møte. Jeg fikk aldri noen rådgivning om hvordan jeg burde håndtere situasjonen eller hint om å søke fritak. Jeg var 18 år, ny i politikken, bodde uten­lands og var ikke kjent med de formelle reglene, sier Johanson.

Likestillingsutvalgets leder, Else-Kathrine Hveding (H) har tidligere sagt til NRK.no at Halden Ap burde ha rykket inn og rettledet den unge kvinnen i sammenhengen.

Aps gruppeleder Per­-Kristian Dahl vil overfor Kommunal Rapport ikke ta ansvaret for at de valgte en person som ikke kun­ne møte.

- Når vi velger folk til utvalg, er det en prosess både i parti­ et og gruppa. Jeg kjente ikke til Afrika­oppholdet før årsskiftet 2011/2012, sier han.

- Ble hun ikke spurt om hun ville sitte i disse utvalgene?

- Jo, det vil jeg tro, sier Dahl til Kommunal Rapport.

- Beklager overfor velgerne

- Jeg ser nå at det var en feil­takelse av meg å stille til valg, et­tersom jeg ikke har hatt mulighet til å møte. Dette beklager jeg på det sterkeste ovenfor velgerne, sier hun.

Kravene til hovedutvalgene har siden 1992 vært absolutte, og trådte i kraft ved kommunevalget i 1995. Det betyr at det skal være minimum 40 prosent av hvert kjønn i utvalgene.

- Er ditt navn blitt misbrukt for å oppfylle kravene til kjønnsbalan­se, mens andre har hatt den reelle makta?

- Jeg håper ikke det, for saken har vært en stor belastning for meg, sier Jenny Hovland Johanson til Kommunal Rapport.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: