NRK Meny
Normal

Avmagrede dyr sto i møkk og måtte trolig slåss om maten

Mattilsynet har pålagt en storfebonde i ytre Østfold å avvikle storfedriften, etter at inspeksjoner avdekket flere alvorlige brudd på dyrevelferden.

Mattilsynet bilder fra tilsyn ytre Østfold april

Noen dyr var avmagrede, andre velfødde. Et tegn på at noen har vunnet, mens andre har tapt kampen om maten, mener Mattilsynet.

Foto: Mattilsynet

– Trolig har det vært en kamp om maten blant dyra, forteller avdelingssjef Jarle Bergsjø i Mattilsynet Østfold og Follo.

– Når det gis for lite fôr totalt sett, eller fôret er av for dårlig kvalitet, så er det den sterkestes rett som gjelder. Da blir situasjonen uholdbar for en del av dyrene.

Prøver av dyrefôret viste seg å være av svært dårlig kvalitet, sier Bergsjø, som minner om at det er dyreeierens ansvar å sikre dyrene nok mat av god nok kvalitet.

NRK har vært i kontakt med bonden, som ikke ønsker å snakke om saken.

Toppet seg i april

Mattilsynet hadde en inspeksjon på gården den 19. april. Den 22. april fikk storbonden varsel om vedtak av avvikling av storfeholdet. Et møte den 26. april mellom partene, en befaring inkludert, endte med at det varslede vedtaket ble opprettholdt.

Mattilsynet tilsyn ytre Østfold

AVMAGRET: Ett av dyrene var i så dårlig forfatning at det ikke engang kunne tas med til slakteren, opplyser Mattilsynet.

Foto: Mattilsynet

Bilder som ble tatt sjokkerer selv inspektører som har sett mye dårlig dyrehold tidligere.

– Ingen som jobber med dette unngår å bli sjokkert av å se slikt, sier Bergsjø.

– Vi ser tynne dyr, og vi ser mye møkk. Vi har bilder av dyr som vi i praksis kan si var avmagrede. Ett av dyrene ble avlivet i stedet for å bli sendt til slakt. Ut fra tilstanden var det ikke mulig å frakte dyret til slakteriet, fortsetter han.

Generelt dårlig hold på dyrene i besetningen. Enkelte dyr var svært magre.
Svært mye gjødsel hadde samlet seg der dyrene holdes, spesielt i deler av løsdriften... Dyrene var skitne av avføring, med større områder med svimerker, både under buk og oppover lår. enkelte hadde svimerker halvveis opp på ryggen.
Det var oppstallet 22 dyr i løsdriften og det er liggeplass tilgjengelig til ca. 14 dyr.

fra tilsynsrapport, Mattilsynet Østfold og Follo

Viktig å avdekke slike ting

– Det er veldig viktig at vi får inn informasjon om slike forhold, sli at vi kan hindre at dyr lider på denne måten, sier Bergsjø.

– Kunne dere ikke gi bonden en mulighet til å rydde opp?

– Vi har vurdert det som har skjedd tidligere, og bondens oppfølging i forbindelse med saken nå de siste ukene. Konklusjonen ble for oss at det ikke er grunnlag for at det skal være dyr i hans eie.

Mattilsynet viser også til at de har hatt tilsyn med driften og påpekt forhold som må utbedres så langt tilbake som til sommeren 2008.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • To anmeldt for promillekjøring

    En kvinne ble anmeldt for promillekjøring i Vestbygda i Onsøy i Fredrikstad lørdag kveld. Blåseprøven viste 1,2 i promille, og kvinnens førerkort ble dermed beslaglagt. Ved 3-tiden natt til søndag ble en mann i 40-årene tatt for promillekjøring på Kråkerøyveien i Fredrikstad. Det ble tatt blodprøve, og mannens førerkort ble tatt i beslag, opplyser politiet på Twitter.

  • Berusede menn fikk marsjordre

    Mange berusede menn oppførte seg så dårlig i Østfoldbyene natt til søndag at de ble bortvist fra sentrum av politiet. I Fredrikstad fikk sju menn beskjed om å fjerne seg fra sentrum, mens én ble bortvist fra et utested. I Halden ble to menn bortvist fra sentrum. Det samme gjaldt en mann i Moss. Også i Rakkestad fikk to berusede menn beskjed om å fjerne seg fra sentrum etter en krangel på et utested.