Hopp til innhold

Avlyser fem cruiseanløp etter denne terror-reportasjen

En gate i Fredrikstad har fått internasjonal oppmerksomhet etter at sju personer reiste til Syria for å krige. Nå får det konsekvenser for turismen.

Cruise Fredrikstad

Cruisebåten Adonia, som besøkte Fredrikstad i 2015, hadde rundt 700 passasjerer. Nå er det ikke sikkert at dette skipet kommer tilbake i 2018.

Foto: Rune Fredriksen/ New York Times

Det er cruise-rederiet Carnival Cruises UK som har kansellert fem anløp i Fredrikstad 2018. De viser til en artikkel i The New York om fremmedkrigere fra Lisleby. Det var Fredriksstad Blad som først omtalte saken.

Artikkelen det vises til sto på trykk i april 2015. Den tar utgangspunkt i at sju menn reiste fra Fredrikstad til borgerkrigen i Syria i løpet av to år.

Sårbart marked

Salgsansvarlig Caroline M. Pettersen i Visit Fredrikstad og Hvaler brukte lang tid på å få til avtalene i utgangspunktet, og sier til Fredriksstad Blad at artikkelen er direkte årsak til de nå avlyste anløpene.

– Rederiet viser til artikkelen i The New York Times om Lislebyveien. Den har vært lett tilgjengelig på Internett, også på Wikipedia. Dette viser hvor sårbart markedet er for all informasjon som kan knyttes til terror, sier hun.

Les også:

Maya Nielsen, Visit Fredrikstad & Hvaler

Daglig leder i Visit Fredrikstad og Hvaler, Maya Nielsen, sier det var en trist beskjed å få at et cruiserederi ikke vil komme til Fredrikstad.

Foto: Lars Håkon Pedersen / NRK

Daglig leder for Visit Fredrikstad og Hvaler, Maya Nielsen, sier at hun forstår reaksjonen til rederiet.

– Fredrikstad er en del av verden, og frykten for terror påvirker nå byen. Det er helt naturlig at rederiet reagerer på denne måten. De kjenner ikke Fredrikstad og havnen her, sier hun.

Lederen sier at det var en trist beskjed å få at rederiet ikke vil sende cruise til byen, men hun tror det vil ordne seg.

– Vi har henvendt oss til PST slik at de kan rette opp inntrykket. Så fort vi får informert om at det er trygt i Fredrikstad, tror vi vil det skal gå greit, sier hun.

PST har skrevet uttalelse

Visit Fredrikstad og Hvaler har bedt Politiets sikkerhetstjeneste (PST) om å skrive en uttalelse om sikkerhetssituasjonen i Fredrikstad. Denne er sendt til rederiet. Øyvind Nilsen, leder for PST i Østfold, orienterer om fremmedkrigerne fra byen og understreker at Fredrikstad er like sikker og trygg som resten av Norge.

I tillegg til at brevet er sendt, håper markedssjefen å snakke varmt om Fredrikstad under cruisemessen i Fort Lauderdale i Florida. Der håper hun å få en rekke anløp til Fredrikstad de neste årene.

Har ikke merket noe til dette andre steder

Kommunikasjonsdirektør i NHO Reiseliv, Merete Habberstad, sier at terrorfrykten ikke har påvirket turismen andre steder i Norge.

– Vår opplevelse er at Norge oppleves som et trygt land. Vi har hatt sterk vekst både blant nordmenn på tur og utelandske turister. Veksten er nærmere ti prosent, sier hun.

Kommunikasjonsdirektøren mener at myndighetene må rette opp ryktet til Fredrikstad.

– Dette er et spesielt tilfelle i Fredrikstad som vi ikke tror vil få konsekvenser for norsk reiseliv. Men likevel er det viktig at myndighetene kommer på banen og retter opp i faktafeilene, mener hun.