NRK Meny
Normal

Asylmottak må ansette vakter

(Foto: Tomas Berger, NRK)

Etter et møte med Utlendingsdirektoratet (UDI) er det bestemt at transittmottaket i Våler må ansette et eget vaktselskap for å holde ro på mottaket.

Av:

Helene Hillestad Irving

- UDI tar hendelsene på mottaket alvorlig. Vi har vurdert situasjonen i tråd med vanlig praksis, og setter sammen med driftsoperatøren i verk en rekke tiltak for å avhjelpe situasjonen, sier avdelingsdirektør Paula Tolonen i UDI i en pressemelding.

Lensmannen reagerte

De siste ukene har politiet jevnlig rykket ut til mottaket på grunn av meldinger om slåssing, trusler og selvmordsforsøk.

Urolighetene ved mottaket fikk lensmannen i Våler til å reagere. Han kontaktet UDI, og ba dem hjelpe til med å finne en løsning.

Se også: Politiet raser etter ny slåsskamp på asylmottak

UDI hadde et møte om situasjonen ved mottaket tirsdag.

- De siste ukene har det utviklet seg en vanskelig og uakseptabel situasjon ved mottaket på Nordbybråten, skriver de i pressemeldingen.

Blant tiltakene som settes i gang er økt bemanning, i tillegg til at mottaket leier inn et vaktselskap for å holde orden.

- Et vaktselskap er leid inn for å styrke ro og orden ved mottaket. Selskapet vil stille med to vakter på dagtid, fire vakter på kveldstid og to vakter om natten i tiden fremover, heter det i pressemeldingen.

Gjentatte utrykninger til mottaket har fått politiet til å rase

Raskere utsendelse

UDI skal også få fortgang i utsendelen av de beboerne som har venter på å bli sendt ut av Norge. Og de kommer til å følge nøye med på utviklingen ved mottaket.

- UDI vil derfor følge mottaket tett i tiden som kommer med daglige rapporteringer. Mottaket selv vil iverksette en rekke interne tiltak for best mulig å kunne håndtere situasjonen, sier Tolonen

Lyd og video

 • Muslimske lover på asylmottak
 • Asylmottakleder tar kritikken alvorlig
 • Politiet raser etter ny slåsskamp på asylmottak
 • Poltitiet raser etter at de igje har måttet rykke ut til bråk på asylmottaket i Våler
 • Norsk Organisasjon For Asylsøkere kritiserer mottaket for å ansette for unge personer uten kompetanse til å løse konflikter.
 • Til tross for mange konflikter ved Våler Transittmottak vil ledelsen ikke øke bemanningen.
 • Nordbybråten asylmottak

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Båtfyll-smell for 47-åring

  En 47 år gammel mann må sone i 36 dager, etter at han med høy promille kjørte en motorbåt rett på land. Det skjedde ved Fredagshølet på Hvaler sommeren 2016. Han må også betale 160 000 kroner i erstatning til tre passasjerer som ble skadet.

 • Tre til sykehus etter bussvelt

  Tre busspassasjer ble kjørt til Kalnes sykehus i Sarpsborg etter at en toetasjes buss veltet på E18 ved Ørje i natt. Det var 25 passasjerer i bussen, som var på vei ut av landet. Ifølge politiet har sjåføren forklart at han fikk mistet kontrollen i en sving på det glatte og sørpete føret. Bussen skal nå gjennom tekniske undersøkelser.