Åpner Månefestivalen: – Dette blir varmt!

«Oslo Ess» og bassist Knut-Oscar Nymo åpner festivalfredagen i Gamlebyen i Fredrikstad under knallvær og stekende sol.

Knut-Oscar Nymo, Oslo Ess
Foto: Rune Fredriksen / NRK

Månefestivalen tjuvstartet egentlig på torsdag, men første band på Hovedscenen er «Oslo Ess», som har opparbeidet seg et svært godt rykte for å levere varene på scenen.

«Oslo Ess» ga ut sin første plate "Uleste bøker og utgåtte sko" i 2011. Så langt har det blitt fire skiver med pønkete, rocka og ska-inspirert samfunnskritisk musikk. I 2012 toppet de VG-lista med andreskiva "Verden på nakken, venner i ryggen". Siste utgivelse kom denne våren.

Knut-Oscar Nymo er bassist, og han er raksting eller haldenser, alt etter om du spør Rakkestad Avis eller Halden Arbeiderblad. Men til NRK sier han at han vel egentlig er begge deler, og mer til.

– Jeg er faktisk født i Sarp, og har vokst opp i Rakkestad. Så emigrerte jeg på sett og vis en stund til Halden, for så å bosette meg i Oslo til slutt. Men jeg føler fortsatt tilknytning både til Rakkestad og Halden.

Rakstingene får det til i Oslo

Nymo er en av flere rakstinger som gjør seg bekjent i rockemiljøet i hovedstaden. De syns nesten det blir for mange rakstinger i miljøet, flirer han.

– Det var et ganske bra musikkmiljø da vi vokste opp, fortsetter Nymo.

Frederik II

Frederik II er også pyntet og klar til festival i Gamlebyen.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

– Vi arrangerte mange konserter og det var band som alle skulle spille i. Vi hadde på en måte bestemt oss for at dette var det livet vi skulle leve. Og jeg må si det er mange talentfulle mennesker i Rakkestad.

– Andreas Kjøll og «Comet Kid» gjør det jo bra. Mads Johansen er en barndomskamerat, og han spiller vi en del med. Og så har vi Johan Larsson, som spiller med «OnklP og de fjerne slektningene», ramser han opp.

I dag blir det varmt, tror Nymo. Tanken på å dra en "baris-konsert" er så smått tenkt.

– Det sto varmebølger opp fra scenekanten, kjente jeg. Men det blir veldig gøy, det pleier å være bra i Fredrikstad. Vi har for det meste spilt på mindre steder her, som er lettere å fylle opp. Men jeg tipper at folk tar seg en tur ut i sola i dag, og håper det blir bra med folk.

Oppmøtet har vist seg å bli bra, og et lett skydekke har også tatt unna det verste av varmen mens «Oslo Ess» spiller. Se bilder fra konserten her: