NRK Meny
Normal

Åpner for turister

Trenger du et avbrekk når bilferien med familien gjennom Norge blir en prøvelse? Da kan du stoppe ved en av landets femti veikirker.

Rygge kirke

Rygge kirke er en av kirkene som er åpne i sommer. Den er bygget i mur og ble oppført i 1170.

Foto: Yngvar Trandum

Det sier Karianne Hjørnevik Nes i Borg bispedømmeråd.

Karianne Hjørnevik Nes

Karianne Hjørnevik Nes i Borg bispedømmeråd sier at de åpne kirkene er et lavterskeltilbud. Folk kan for eksempel komme og låne toalettet.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Veikirker er som ordet sier kirker som ligger langs veien. Og så er det gjerne litt eldre kirker som har en interessant historie. De har også gjerne flott kunst og arkitektur, sier hun.

Les også:

Enkel servering

Kirkene har også vertskap som møter deg når du kommer.

– Noen, som for eksempel Furuset kirke, har åpent fra fem til sju, og da er det en diakon til stede som man kan snakke med om man har behov for det. Ellers tror jeg det er frivillige som er der.

– Det er folk som er engasjert i kirka og synes folk skal få oppleve den. De stiller opp som verter og trakter kaffe, har enkel servering og kan fortelle om kirka, sier hun.

Uformelt tilbud

I Borg er det fem godkjente veikirker, Tune, Båstad, Trøgstad, Hobøl og Hakadal kirke.

– Man kan bruke nettsidene til Den norske kirke for å finne ut hvor det er veikirker, forklarer Nes.

Nes sier videre at det er en uformell stemning i de åpne kirkene.

– Det er et lavterskeltilbud. Folk skal føle at de bare kan komme inn, sier hun.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • En person omkom

    Politiet bekrefter nå at en person omkom etter å ha blitt påkjørt av toget på østre linje. Ulykken skjedde på strekningen mellom Knapstad og Spydeberg.

  • Østfoldinger i landslagstropper

    Fetterne Tarik og Mohamed Elyounoussi er med i troppen til privatlandskampene mot Island og Panama. Det opplyste Norges Fotballforbund i dag.

    Isabell Herlovsen er med i troppen til kvinnelandslagets VM-kvalifiseringskamper mot Irland. Det samme er Ina Gausdal fra Sarpsborg. Uttaket ble offentliggjort tirsdag.