Krepsefisket starter onsdag 6. august klokken 18 og varer til 14. september.
De som skal krepse må forholde seg til de lokale bestemmelsene i hvert fylke og spørre grunneierne først, melder Miljødirektoratet i forkant av årets sesong.
– Edelkrepsen som art er vurdert som sterkt truet på grunn av en stor reduksjon i det totale antallet. Det betyr ikke at bestandene ikke er høstbare, understreker seniorrådgiver Helge Axel Dyrendal i fiskeseksjonen i Miljødirektoratet overfor NTB.
I 1966 ble det fanget 40 tonn edelkreps i Norge, mens det nå fanges 10–12 tonn årlig. Sykdommen krepsepest har skylda. Den smitter ikke til mennesker og dyr.
Edelkrepsen er mest utbredt i Oppland, Hedmark, Buskerud, Oslo, Akershus og Østfold.
Det viktigste krepsefiskerne må huske på under årets fiske, er ifølge Dyrendal flere ting:
- Først og fremst skal man huske minstemålet på 9,5 centimeter fra pannehornets spiss til enden av halen.
- Kreps under minstemålet skal settes ut i vannet igjen med det samme den er tatt opp.
- Krepseutstyret skal desinfiseres før det brukes i ulike vassdrag, og åtefisken skal være fra det samme vassdraget man krepser i.
(©NTB)