Bakgrunnen for anmeldelsen er at Gilde ved en feil helt fram til 25. april distribuerte varer som var omfattet av omsetningsforbudet som ble innført allerede 7. april.
Administrerende direktør Joakim Lystad i Mattilsynet understreker at det er allmennpreventive hensyn som gjør at Mattilsynet reagerer mot kjøttgiganten.
- Når store aktører i markedet bryter et omsetningsforbud som er gitt i en så alvorlig sak som E. coli-saken hvor konsekvensene har vært store for dem som er blitt smittet av bakterien, er det nødvendig å statuere et eksempel som er synlig for alle, sier Lystad i en pressemelding.
Strengt
- Vi er blitt informert av Mattilsynet om at anmeldelsen ble levert til Økokrim klokken 14.15 torsdag, opplyser kommunikasjonsdirektør Nina Sundqvist i Gilde til NTB.
Først sendte Gilde ut 576 kilo med salami det var nedsatt omsetningsforbud for fra sitt anlegg i Sarpsborg, og deretter ble det sendt ut flere forskjellige påleggsprodukter med omsetningsforbud fra lagrene i Bodø og Forus.
- Vi forstår at Mattilsynet reagerer på feilen og tar politianmeldelsen om brudd på omsetningsforbudet på alvor. En bindestrek førte til en misforståelse, men vi har aldri hatt intensjon om å omgå omsetningsforbudet. Derfor synes vi en anmeldelse er streng, men Gilde vil selvsagt samarbeide med politiet, sier Sundqvist.
- Måtte anmelde
Avdelingsdirektør Kristina Landsverk sier at Mattilsynet ser svært alvorlig på bruddet og ikke kunne gjøre annet enn å anmelde Gilde.
- Vi har en generell policy at vi anmelder ved brudd på omsetningsforbud. Forbudet er ett av våre sterkeste virkemidler og vi er opptatt av at det skal kunne fungere. Når det brytes, har vi ingen andre reaksjonsmuligheter enn å anmelde forholdet, sier Landsverk til NTB.
Det tok likevel rundt tre uker fra Mattilsynet ble kjent med bruddet, før anmeldelsen til Økokrim ble levert.
- Dette er en komplisert sak med mange sider, og derfor har vi brukt noe tid på å vurdere den, sier Landsverk, og understreker at ballen nå er hos Økokrim i forhold til å vurdere eventuell påtale og straff i saken.
Stor kartlegging
Anmeldelsen av Gilde markerer ikke noe punktum for E.coli-saken for Mattilsynet.
- Vi har fortsatt mye å rydde opp i, selv om vi har kommet så langt at vi nærmer oss en avslutning, sier Landsverk.
I tillegg til å spore alle bakterieutbrudd tilbake til besetninger, vil Mattilsynet til høsten sette i gang en storstilt kartlegging av hvor utbredt varianter av E.coli-bakterien er i norske fjøs.
- Vi er opptatt av å samle så mye informasjon som mulig for å forstå bakterien og hvordan den utvikler seg. Desto mer vi forstår, jo lettere er det å forebygge og vite hvor vi kan skjerpe rutiner, sier Landsverk.
Fredag oppnevner Regjeringen samtidig det uavhengige granskingsutvalget som skal undersøke hva som skjedde da 18 barn ble syke etter å ha blitt smittet av E.coli-bakterien i februar og mars.
Gilde har på sin side satt i verk en fempunkts handlingsplan, hvorav ett av punktene er en revisjonsrapport fra det britiske selskapet FSIS, som skal være klar i juni.