NRK Meny
Normal

- Amfetamin havner ofte hos unge med dårlig selvtillit

Flere unge oppsøker rusmiljøet, forteller tidligere rusmisbruker og leder av foreningen Alle kan bli rusfri.

Øyvind Arntzen

Øyvind Arntzen, leder i foreningen Alle kan bli rusfri og i rusmisbrukernes interessorganisasjon Rio, ser flere unge rusmisbrukere.

Foto: Privat

Amfetamin havner ofte hos unge med dårlig selvtillit. Det sier tidligere rusmisbruker og leder av foreningen Alle kan bli rusfri, Øyvind Arntzen.

Aldri før har tollerne på Svinesund tatt så mye amfetamin som i fjor.

Beste følelsen du har hatt

Pris og følelsen rusen gir, gjør amfetamin attraktivt for unge, mener han.

– Det er et stoff som gir ekstrem selvtillit, det er den beste følelsen du har hatt og så kan du gange den med tusen. Helt fra du setter det første skuddet med amfetamin, leter du etter den følelsen igjen. Men den får du aldri igjen, forteller han.

Arntzen forklarer hvorfor mange unge tyr til amfetamin og sliter i mange år med å komme seg ut. Nå viser fjorårets tollbeslag at amfetamin øker.

Presset samfunn

Det overrasker ikke Arntzen som selv har brukt amfetamin, men har vært rusfri i tretten år. Høye krav i samfunnet må ta noe av skylden, tror han.

– I dag er det et presset samfunn som er helt ekstremt og da er det lett å tenke at jeg blir litt bedre av amfetamin.

I dag jobber han som rådgiver i Sarpsborg kommune og er primus motor for båten som tar med seg rusmisbrukere på tokt for å hjelpe dem til å bli rusfri.

Stortingspolitiker for Høyre i Østfold, Bengt Morten Wenstøb, tror ikke problemet blir mindre med strengere straffer, men med mer forebygging.

– Vi må mye tidligere inn. Her burde vi gå inn i skolen, aller helt ungdomsskolen hvor det ofte er der utfordringene starter. Kanskje man ikke føler seg til rette i skolesituasjonen, eller ikke er på skolen i det hele tatt. Det er der vi må gripe fatt, sier han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Elyounoussi med målgivende

    Mohamed Elyounoussi fra Sarpsborg hadde en målgivende pasning da Norge utlignet til 1-1 i treningskampen mot Australia fredag kveld. Det var Ola Kamara som satte ballen i mål bak Mathew Ryan.

  • Se 18.50-nyhetene