NRK Meny
Normal

– Vi forsøker å skape en positiv folkefest

Resepten på folkefesten i Strömstad skjærtorsdag blir den samme som de siste årene; stengt systembolag og restriksjoner i biltrafikken.

– Vi synes dette har fungert veldig bra de siste årene. Ønsket fra kommunens side er jo å gjøre dette til en folkefest, sier Jan Palmblad, kultur- og informasjonssjef i Strømstad kommune til NRK.

Dette blir dermed det sjuende året på rad kommunen nekter tørste nordmenn polvarer denne dagen, og bytrafikken blir regulert.

– Min oppfatning er at det er noen innbyggere som synes vi ikke burde gjøre noe med trafikken, men alle er fornøyde med at Systembolaget er stengt, sier Palmblad.

LES OGSÅ:

Måtte skru igjen spritkrana

De to Systembolags butikkene i Strømstad ligger på toppen av bolagets nasjonale omsetningsstatistikker, og selger årlig ekstreme mengder alkohol i svensk målestokk, takket være norsk tilstrømming.

Men fylla på skjærtorsdag tok helt overhånd, og da gikk svenskene lei.

Etter gatekamper mellom politi, som tok i bruk hester, hunder og helikopter for å dempe nordmennene, hærverk og flatfyll, bestemte Strømstad kommune seg å skru spritkranene igjen.

Begge polutsalgene ble stengt, bytrafikken ble regulert og politiets mannskapsstyrke ble mangedoblet. I år - som i fjor - kommer politiet i Strömstad til å ha høy beredskap og de henter inn forsterkninger fra Göteborg.

Rundt 10 000 mennesker drar fra Norge til Strømstad skjærtorsdag. Svenskene har hverdagsåpne butikker, mens i Norge er det helligdag.

Da reguleringene ble innført for sju år siden dempet fylla seg, og folk som kom for å handle og spasere kunne nyte den svenske grensebyens gjestfrihet.

SE VIDEO: – Historisk klipp fra skjærtorsdagsfeiringen

Video 15fe0ee8-e30d-4981-b6e5-f7c9c1506f3e.jpg

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • – Trist for demokratiet

    Stortingsrepresentant Ulf Leirstein i Frp mener at Sylvi Listhaug er utsatt for en heksejakt som mangler historisk sidestykke. Han tror likevel at Listhaug ved å trekke seg vil styrke regjeringssamarbeidet. Hun påtar seg mer ansvar enn det hun har, mener Leirstein.

    Ulf Leirstein
    Foto: Stian Pedersen / NRK
  • Bil i brann

    Rakkestad brannvesen melder at de er på vei til en brann i en bil på Haldenveien i Degernes.