– Dette var «mafiavirksomhet»

Statsadvokat Bjørn Kristensen setter alle kluter til for å bevise at de fem tiltalte Bandidos-medlemmene også skal dømmes for grovt ran og organisert kriminalitet.

Statsadvokat Bjørn Kristensen

Aktor i saken statsadvokat Bjørn Kristensen.

Foto: Jørgen Gangstøe / NRK

I dag startet ankesaken mot åtte personer som er tiltalt for utpressing, skyting, vold og ran av innehaveren av bilbutikken Smart Classics i Fredrikstad.

Ingen erkjente straffskyld etter tiltalen

Smart Classics

En person ble skutt i låret og banket opp, mens butikkens eier ble utsatt for grov vold, og truet til å gi fra seg flere biler fra disse lokalene.

Foto: NRK/Shemsi Bunjaku

Fem av de tiltalte er tidligere Bandidos-medlemmer. Statsadvokaten vil ha disse fem dømt etter den såkalte «mafiaparagrafen».

Ingen av dem erklærte seg altså skyldig i dag.

Les også: Bandidos-medlemmer i retten

Før rettssaken startet, hadde rettens medlemmer et lengre møte hvor blant annet rekkefølgen på vitnene ble diskutert.

Først «nei» og deretter »ja»

Hovedmannen, som fikk lengst straff (tre års ubetinget fengsel) i tingretten, har forklart seg. På spørsmål fra retten om han hadde noe med Bandidos å gjøre, var svaret «Nei». Da aktor fulgte opp med å spørre om han var medlem av motorsykkelklubben på hendelsestidspunktet, var svaret «Ja». I likehet med de fem andre «pengeinnkreverne», hevder han at han har meldt seg ut av klubben.

Han hevdet at han var blitt kontaktet privat av en av de ansatte i Smart Classics, og at det ikke hadde noe med Bandidos å gjøre.

MC-klubb mot MC-klubb

Bakgrunnen for konflikten er at en selger som jobbet i Smart Classics hevdet at han hadde en del eiendeler stående i butikken, som innehaveren nektet ham tilgang til. Han mente også at innehaveren skyldte ham penger. Innehaveren på sin side mente at det var motsatt, og at det var selgeren som skyldte penger, blant annet for mobilbruk og bruk av bensinkort.

Ifølge vitneforklaringen tok innehaveren kontakt med en av de ansatte, som var medlem av motorsykkelklubben Basic, og ba om hjelp. Denne mannen skal ha truet selgeren og familiens hans.

Deretter skal selgeren ha kontaktet Bandidos-medlemmet, som oppsøkte innehaveren. Han benekter å ha skadet ham på noen måte.

Skyting og grov vold

Statsadvokaten anket fordi han mener det også må dømmes for grovt ran og organisert kriminalitet, etter den såkalte mafiaparagrafen.

Det var i januar i 2009 at fem menn oppsøkte bilforretningen Smart Classics på Solli i Fredrikstad. En person ble skutt i låret og banket opp, mens butikkens eier ble utsatt for grov vold, og truet til å gi fra seg flere biler.

Mannen som ble skutt i låret er under vitnebeskyttelse, og blir beskyttet av politiet med hemmelig adresse og navn.

Les også:

Flere anket

Alle åtte ble i fjor høst dømt til ubetingede fengselsstraffer, den lengste på tre år.

Mens flere av de tiltalte har anket straffeutmålingen, anket statsadvokaten fordi de fem bandidosmedlemmene kun ble dømt for skyting, vold og utpressing, men frikjent for grovt ran og organisert kriminalitet.

Det er satt av ni dager til saken i lagmannsretten

Les også: Åtte tiltalt etter skytedrama