Hopp til innhold

Britisk fengselsutbygging: – Look to Halden

Britiske fengselsmyndigheter bør se på fengselet i Halden, mener storavisen «The Guardian». Det skal bygges 10.000 nye fengselsplasser på De britiske øyer og avisen mener de bør følge skandinavisk modell.

Halden fengsel interiør

Standarden i Halden fengsel skal ha opprørt britiske avislesere.

Foto: Trond A. Isaksen/Beate Ellingsen AS

I disse dager reises et nytt «superfengsel» i Wales, et fengsel med plass til 2.100 innsatte og små celler i lange korridorer i tradisjonell stil. Utbyggingen er budsjettert til 250 millioner britiske pund, over tre milliarder kroner.

I et innlegg på arkitektur- og design-sidene i storavisen «The Guardian» tar anmelderen Oliver Wainwright til orde for at myndighetene burde se litt på hvordan ting blir løst i Skandinavia, og viser spesielt til Halden fengsel.

En milliard pund

Britene har lagt fram en plan for å erstatte en rekke gamle fengsler, de skal bruke en milliard pund på å erstatte 10.000 soningsplasser. Wainwright mener planene for de nye fengslene minner om retningslinjer fra 1800-tallet.

Motsetningen finner Wainwright i Skandinavia:

– Der minner fengsler ofte mer om universitetsområder enn forbedringsanstalter. Høyrisikofengslet i Halden, med en prislapp på 138 millioner pund og plass til 250 innsatte, har opprørt lesere av britiske aviser. Med det handler om mer enn flatskjermer på cellene og treverk i innredningen, skriver han.

Bygge tillit

Wainwright slår fast at det handler om å bygge tillit. Vaktene blir oppfordret til å sosialt samvær, ta en kopp te med de innsatte.

– Det er ikke kameraovervåking på celler eller i verksteder. De innsatte kan gjøre dumme ting, men gjør det ikke, skriver Wainwright. Han hevder at det er lite bruk for glattcellene.

Wainwright har merket seg at Halden fengsel er resultat av en arkitektkonkurranse, og ikke bygget etter standardopplegg.

– Dersom regjeringen planlegger å bygge flere fengsler, bør de utfordre arkitektene våre i stedet for å videreføre feilene i den gamle viktorianske fengslene, avslutter han.