Hopp til innhold

– Får ofte høre at jeg «leker med biler»

Selv mener Finn Olav Aasen at interessen for radiostyrte modellbiler er en teknisk utfordrende hobby. Han er en av 50 deltakere i helgens nordiske mesterskap.

Nordisk mesterskap i radiostyrte modellbiler

Finn Olav Aasen utfører alt teknisk arbeid på bilen han kjører selv. Den fås kjøpt i flere hundre deler som han må skru sammen.

Foto: Victoria Ose / NRK

Active Center i Fredrikstad er fullt av folk i ulike aldre. Ved første øyekast kan arenaen minne om en forstørret utgave av modellbil-banen i leketøysbutikken.

– «Åja, du leker med biler!» utbryter Finn Olav Aasen. Det er det han som oftes får høre når han forteller folk om hobbyen sin.

– Men når de får se tempoet, ferdighetene og hvor mye det krever av deg som mekaniker og fører, pleier de fleste å få seg en a-ha-opplevelse, sier han.

Nordisk mesterskap radiostyrte modellbiler

Bilene kan lett forveksles med de som selges i leketøysbutikken, men de er langt mer avanserte.

Foto: Victoria Ose / NRK

Finalerunder på fem minutter

Rundt 50 deltakere er med i helgens nordiske mesterskap i radiostyrte modellbiler, forteller Magne Kobbervik som er stevneleder.

– Deltakerne står med hver sin kontroll på et platå og konkurrerer med mobellbilene sine. Man har ikke lov til å kjøre på hverandre, da får man en straff, forklarer Kobbervik.

Den som klarer å kjøre flest runder på fem minutter vinner. Finalene består av tre heat.

– Det gjelder å ha alt på plass, noen kan være uheldige å ha trøbbel med elektronikk som gjør at de kommer ned i en B-finale, forteller Kobbervik.

Nordisk mesterskap i radiostyrte modellbiler

Sebastian Huse hadde en løs del på modellbilen sin under konkurransen og kom derfor til B-finalen.

Foto: Victoria Ose / NRK

Og akkurat det skjedde med 15 år gamle Sebastian Huse fra Hobøl

– Jeg var ganske uheldig, jeg kjørte med en løs del, så det ble B-finale på meg. Kameratene mine synes det er ganske rart at jeg kjører lekebil, men jeg ser ikke på det som det, sier Sebastian.

Krevende hobby

Deltakere fra Norge, Sverige, Finland og Danmark er med og en av favorittene er Svenske Alexander Andersson. Men for Finn Olav Aasen som har holdt på siden tidlig 80-tallet er ikke konkurransen det viktigste.

Nordisk mesterskap i radiostyrte modellbiler

Flere av deltakerne mekker bilene sine fra bunnen av selv.

Foto: Victoria Ose / NRK

– Jeg gjør det fordi dette handler om å dele en opplevelse og ha et avbrekk i hverdagen hvor jeg slipper å prestere på andres premisser. Det er jo en teknisk utfordrende hobby som krever at du vet hva du driver med, sier Finn Olav Aasen.