Hopp til innhold

100 entusiaster samla for å leke med lastebiler

Forseggjorte doninger for flere millioner kroner fyller i helga idrettshallen på Orstad i Klepp på Jæren. 110 deltakere fra inn- og utland er med på Norges største Rc-treff.

De leker seg med lastebiler

Mange av deltakerne på Rc-treffet har sjøl kjørt lastebil eller anleggsmaskin. De legger ned mye arbeid i å få maskinene så naturtro som mulig.

Foto: Rebecca Bjerga / NRK

I en idrettshall på Orstad i Klepp er det denne helga hverken håndball eller annen sport som utøves. Derimot er hallen fylt opp med 30 tonn sand og grus, og det graves og lastes og losses i stort tempo.

Anleggsmaskinene og lastebilene er fjernstyrte miniatyrer i størrelse 1 til 14. Skjønt miniatyrer er kanskje ikke rette ordet.

14.000 euro for en kran

Rc-treff på Orstad

Dyp konsentrasjon må til når bilene skal i aksjon.

Foto: Rebecca Bjerga / NRK

– En tysker som kommer, har en kran på 5,4 meter som kan løfte 250 kilo. Det tar to timer bare å rigge den. Han brukte seks år og 14.000 euro på å bygge den, forteller Kim Hauge, leder for Rogaland Rc Lasetbil.

Sjøl har han en semitrailer med en spesiell historie.

– Den er en kopi av semitraileren far min kjørte for Fuglestad Transport i sin tid – en Renault Magnum med kapelltrailer. Den er en meter og 20 centimeter lang,

Hauge forteller at mange bruker både mye tid og ikke minst mange penger på å få doningene sine så naturtro som mulig.

– Her er det nok maskiner og utstyr for nærmere tre til fire millioner kroner. Noen bruker uhorvelige summer, andre bruker ikke så mye. Men det er en veldig grei hobby i den forstand at når du selger igjen, så får du ganske mye av pengene tilbake. Så da er det ikke en dyr hobby lenger.

De er mer enn gjennomsnittlig opptatt av anleggsmaskiner. I helga er 110 av dem samla i en idrettshall i Klepp.

Økende interesse

Det er tredje gang Rogaland Rc Lastebil arrangerer internasjonalt treff på Orstad på Jæren. Og interessen har økt hvert år. I fjor var det 70 deltakere, i år er de 110. Deltakerne kommer fra hele landet, og også fra Danmark, Sverige og Tyskland.

Rc-treff på Orstad

Disse 17 har kommet fra Østfold med doningene sine.

Foto: Rebecca Bjerga / NRK

Maskin-entusiastene møtes flere ganger i året. De drar på treff i Danmark og de rundt 20 aktive i Rogaland drar til Østlandet og omvendt.

– Det blir et lite samfunn. Jo, der er gjerne litt nerdete, men veldig sosialt, sier Hauge.

Og å bygge doningene er for mange like viktig som å kjøre dem.

– Absolutt, det er det som gjør det kjekt. Du kan komme inn med en standard bil, men du kan også «nerde» den til så den blir ekstremt lik virkeligheten, med lys i dashbordet og døråpnere og annet. Det er utrolig hva man kan få til, det stopper bare på pengene.

Publikumsvennlig er hobbyen også. I fjor kom 1900 for å kikke. Mange er fedre med unger, og Hauge forteller at det ikke er godt å si hvem som har vanskeligst for å gå igjen.

Rc-treff på Orstad

Bilene er laga i størrelse 1 til 14. Mange er svært naturtro, med en rekke tekniske finesser.

Foto: Rebecca Bjerga / NRK