NRK Meny
Normal

– Det siste jeg husker er at det kommer en bil over i mitt kjørefelt, og så ble det svart

For et snaut år siden døde en bilfører i en frontkollisjon med en traktor på riksvei 110 ved Fredrikstad. Traktorføreren er nå i retten tiltalt for uaktsomhet, men nekter straffskyld.

Rettssal 6, Fredrikstad tinghus
Foto: Rune Fredriksen / NRK

En person omkom i en trafikkulykke mellom en personbil og en traktor søndag kveld.

Ulykken skjedde på Skårasletta tidlig søndag kveld 25. januar 2015.

19-åringen var på vei hjem i traktor etter en brøytejobb. Med i traktoren var en kamerat han hadde plukket opp på veien. Men turen endte med en frontkollisjon med en personbil. Bilføreren, en mann i 40-årene fra Moss mistet livet. I bilen satt også mannens åtte år gamle sønn. Han kom fra ulykken med moderate fysiske skader.

Ingenting uvanlig skjedde i forløpet til selve ulykken, sa han under utspørringen i retten. Men da han nærmet seg en sving, skjer ting fort.

Sa bilen kom over i feil kjørefelt

– Det siste jeg husker er at det kommer en bil over i mitt kjørefelt, og så ble det svart, sa 19-åringen.

– Så merket jeg at det snurra. Og så kommer jeg tilbake igjen, og så titter jeg rett på denne bilen.

Hege Finsveen, politiadvokat

Aktor Hege Finsveen har varslet en omfattende rettssak med ete 20-talls vitner, flere av dem sakkyndige.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Hans forsvarsadvokat, Øyvind Abrahamsen, kom flere ganger inn på at den omkomne bilføreren kom over i feil kjørebane, og kolliderte med traktoren.

Slo han av lyset før eller etter ulykken?

Han ble stående på jordet utenfor veien, fortalte han videre. Han sjekket at alt sto bra til med kameraten hans, og gikk ut av traktoren. Når han så bilen, skjønte han at her «hadde det skjedd noe. Noe katastrofalt».

Etter en kort samtale på ropeavstand med en annen person på stedet, for å forsikre seg om at vedkommende var i ferd med å ringe etter ambulanse, gikk han tilbake til traktoren for å slå av det blinkende varsellyset, sa han.

Et varsellys påtalemakten mener ikke var slått på før ulykken.

Ifølge tiltalen var et blendende arbeidslys eneste lyskilde fra traktoren mens den kjørte på riksvei 110. Brøyeskjærets markeringslys var enten defekte eller ikke tilkoblet, og selve skjæret var så bredt at han ikke kunne kjøre med det på offentlig vei uten en dispensasjon – som han ikke hadde.

Dispensasjonen var han ikke klar over at han trengte, svarte 19-åringen. Han nektet også for å ikke ha brukt varslingslys under kjøringen.

– Jeg vet de var på. Lyset slår gjennom traktorens takluke, og du ser at det blinker oransje, sa han for å konfrontere aktors spørsmål.

Ellers brukte han vanlig kjørelys, som er montert i grillen på traktoren, og et taklys som var stilt ned slik at det ikke skulle blende møtende trafikk.

Forsvarer: Unødvendig omfattende rettssak

Politiadvokat Hege Finsveen kalte dette en sak som krever en omfattende bevisførsel. Forsvarsadvokat Øyvind Abrahamsen sa innledningsvis at han mener aktor med sin omfattende liste av vitner og sakkyndige legger opp til å prøve om den tiltalte kan være ansvarlig for uaktsomt drap. Han minte retten om at det ikke er dét 19-åringen er tiltalt for.

Saken fortsetter i retten til og med torsdag.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • 18.50: Se Østfold-nyhetene her

  • Kontroll på skogbrann

    Brannmannskapene som har jobbet i hele dag med å slokke skogbrannen i Trøgstad, har nå kontroll på brannen. – Brannårsak skal være lynnedslag, forteller brannsjef, Bjørn Stolt, til Smaalenenes Avis. Det vil foregå ettersokking på stedet de neste par dagene.