Hopp til innhold

40 millioner påskeegg

Fra palmesøndag til andre påskedag kommer vi til å sette til livs nærmere 40 millioner påskeegg. Det blir tidenes rekord.

Eggforbruket i Norge har økt det siste året, og i påsken spiser vi dobbelt så mange egg som resten av året.

- De fleste eggene spises til frokost, og på fridagene i påsken spiser vi i gjennomsnitt ett egg hver, sier direktør Åse Kringlebotn ved Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.

Får ikke nok egg

Høner i hønegården

Gjennom generasjoner har egget vært et symbol på påsken, fordi egget symboliserer nytt liv. I gamle dager begynte hønene å verpe når vårsola kom. Derfor ble påsken et naturlig sted å markere at verpingen startet opp igjen.

Foto: NRK

Norske eggprodusenter har de siste årene strevd hardt for å levere nok egg til påske. En av grunnene er at EU har redusert holdbarheten på egg. Men i år lover leverandørene nok egg.

- Norske egg holder seg friske og gode lenge etter at datostemplingen har gått ut. Kort best før-stempling skyldes kun et EU-regelverk. I matlagingen er ofte egg som har ligget noen uker bedre enn helt ferske egg, sier Kringlebotn.

Påskeegg på Folkemuseet i Oslo.

Enten du skal dekorere eller spise egg, er det lurt å temperere egget først og ikke ta det rett ut fra kjøleskapet. Romtempererte egg sprekker ikke så lett som kalde.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

I år kommer hver av oss til å spise rundt 20 flere egg enn vi gjorde for fem år siden, totalt drøyt 180 egg hver.

Påskesymbol

Gjennom generasjoner har egget vært et symbol på påsken, fordi egget symboliserer nytt liv.

I Norge er historien enda mer spesiell. Her har det sammenheng med at hønene sluttet å verpe i den mørke årstiden. Da vårsola kom tilbake, begynte de å verpe igjen.

Dermed ble egget et påskesymbol. I dag sørger elektrisk lys for at hønene verper hele året.

Både i Norge og resten av Europa er maling av egg til påske noe både voksne og barn beskjeftiger seg med.

Små egg egner seg best til eggmaling, fordi de har hardest skall. Det er nemlig like mye skall på store og små egg. Derfor er skallet på de små tykkere enn på de store.

På Norsk Folkemuseum har det i flere år vært  eggmalingskonkurranse og utstilling av eggene, noe det har vært stor interesse for.

Enten du skal dekorere eller spise egg, er det lurt å temperere egget først og ikke ta det rett ut fra kjøleskapet. Romtempererte egg sprekker ikke så lett som kalde.

Kilde: Newswire