NRK Meny
Normal

2,8 millioner med Bastø-fergen

Ny personbil-rekord, men færre vogntog tok turen over Oslofjorden med Bastø Fosen i 2008.

Bastøfergen

Som mulige årsaker til veksten i antallet personbiler nevner Bastø Fosen en økt grensehandel fra vestsiden av fjorden og ny fire felts motorvei fra Moss til Sverige.

Foto: Rainer Prang / NRK

I fjor ble det for første gang fraktet mer enn 4 000 biler i gjennomsnitt pr. døgn med Bastø Fosens ferger, skriver Gjengangeren.

Totalt var det 1 478 992 kjøretøy og 2 848 855 personer som tok turen mellom Horten og Moss.

- Det er en økning på henholdsvis 2 prosent og 1,6 prosent i forhold til 2007, sier daglig leder Olav Brein i Bastø Fosen.

Grensehandel og motorvei

Som mulige årsaker til veksten i antallet personbiler nevner Bastø Fosen en økt grensehandel fra vestsiden av fjorden og ny fire felts motorvei fra Moss til Sverige.

Stadig flere folk fra Vestfold, Buskerud og Telemark har tatt turen over fjorden for å grensehandle, og med raskere adkomst til Svinesund og Strømstad via ny E6, har mange valgt Bastø Fosens ferger.

Færre vogntog

Bastø Fosen, Moss-Horten

I og med at færre vogntog benyttet fergene i fjerde kvartal i fjor, ble det også færre privatbiler som ble stående igjen på kaia på grunn av plassmangel på fergeavgangene.

Foto: Rainer Prang / NRK

Allikevel var ikke fjoråret et jubelår for Bastø Fosen. For første gang siden 1996 var det en nedgang i antall vogntog og semitrailere mellom Moss og Horten, skriver Gjengangeren.

Tungtrafikken gikk ned med 8,6 prosent i fjerde kvartal sammenliknet med fjoråret. Bastø Fosen forventer at tungtrafikken vil fortsette å gå ned, men håper at den i fjerde kvartal vil ligge på 2008-nivå.

- I og med at det er færre store kjøretøy ombord, fører det til at færre biler ble stående igjen på fergekaia i fjerde kvartal, sier Brein.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • MC-ulykke i Våler

    En motorsyklist blir tatt hånd om av helsepersonell etter en MC-ulykke på Vålerveien i Våler. Ifølge politiet er føreren ved bevissthet. Det er trafikkdirigering på stedet.

  • Spyttet på ansatte

    En mann og en kvinne ble pågrepet av politiet i natt, etter at mannen spyttet i ansiktet på ansatte ved Burger King i Halden. Da politiet ankom ble det berusede paret i 20-årene kranglete med politiet, og de er blitt anmeldt.