200 kan stå uten lærlingplass fra høsten

914 med ungdomsrett har søkt om lærlingplass fra høsten, men det er bare 700 plasser.

Lærling

Mange risikerer å stå uten lærlingplass her i fylket fra høsten.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Tirsdag kunne NRK fortelle om Elevorganisasjonen som er bekymret for de så mange ungdommer ikke får fullført utdannelsen sin fordi de ikke får lærlingplass. Høsten blir ikke bedre.

– Må satse på ungdommene

914 elever med ungdomsrett har søkt om lærlingplass fra høsten, men fylket klarer maks å skaffe 700. Det betyr at 200 risikerer å stå uten et sted å fullføre utdannelsen sin.

Det opprører Elise Waagen, som er ungdomssekretær i Lo i Østfold. Hun deler elevorganisasjonens bekymring for manglende lærlingplasser. I tillegg et krafttak fra næringsliv og det offentlige, vil hun at elevene selv skal være pågående.

Elise Waagen

Elise Waagen i Lo håper et felles krafttak, egeninnsats fra elever og støtte fra regjeringen skal få flere lærlingplasser til Østfold.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Det funker ikke slik det er i dag, det funker ikke. Da må det nye tiltak å da må man gå til det som fungerer og satse på ungdommen.

– Noe gjør vi galt

Waagen mener det er viktig at ungdommene også selv går aktivt til verks her.

– Når vi vet at situasjonen er som den er, er det også viktig at elevene er på selv også, og selger seg inn. Det er viktig at de viser at de vil ha lærlingplass. Det er ille at ikke alle får det.

Espen N. Evensen, regiondirektør i Næringslivets interesseorganisasjon i Østfold sier det er på tide med ydmykhet slik at man finner ut hva som gjøres feil i Østfold.

– Vi bruker mye ressurser, mer enn gjennomsnittet her i landet, men klarer ikke å formidle nok ungdom ut i lære. Noe må vi gjøre galt og nå er det viktig at alle som jobber med dette går i seg selv for å se hvordan det kan gjøres en bedre jobb.

Leder av opplæringskomiteen i fylket, Inger Christin Torp, sier det nå er nedsatt en gruppe som skal snu hver sten, men hun kan ikke love flere lærlingplasser.

– Vi kan ikke love noe annet enn at vi skal stå på det vi kan.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Innbrudd på Savoy bar

    Tyver har brutt seg inn på Savoy bar i Fredrikstad og stjålet to nye 55" TV-er. Politiet er på stedet og foretar en åstedsundersøkelse.

  • Testet positivt på testosteron

    Ishockeyspilleren Marcus Bryhnisveen testet positivt på syntetisk testosteron. Det forteller hans advokat Morten Justad Johnsen til VG. 23-åringen fastholder ifølge advokaten at han ikke skjønner hvordan han har fått i seg stoffet.