NRK Meny
Normal

17-åring frifunnet - politiet dømt

En 17-åring fra Halden er frifunnet for uaktsom kjøring, mens politiet er dømt til å betale 9000 kroner i saksomkostninger.

Rettssal
Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

17-åringen var tiltalt for uaktsom kjøring etter at han i oktober i fjor kjørte på en firehuling på Iddeveien i Halden.

Kjørte på firehjuling

Han kjørte selv motorsykkel, og det var da han forsøkte å kjøre forbi firehjulingen at sammenstøtet inntraff.

Begge førerne fikk mindre skader. Føreren av firehjulingen mistet sågar bevisstheten en kort stund.

Både motorsykkelen og firehjulingen fikk ganske store skader.

Dissens mellom dommerne

17-åringen hevdet i Halden tingrett at ulykken skjedde fordi føreren av firehjulingen plutselig hadde svingt til venstre og over i motgående kjørebane da 17-åringen selv var i ferd med å kjøre forbi.

Tiltalen gikk ut på at 17-åringen ikke hadde holdt tilstrekkelig avstand i sideretning ut mot venstre idet han forsøkte å kjøre forbi firehjulingen.

Det ble dissens mellom dommerne i saken. Den ene mente at 17-åringens forklaring ikke var troverdig og at han hadde kjørt uaktsomt.

De to dommerne som utgjorde flertallet i saken, mente også at det var mest sannsynlig at 17-åringen hadde kjørt uaktsomt.

Kritikk av politiet

Imidlertid valgte de å legge mer vekt på at politiet hadde "unnlatt å sikre tilgjengelige bevis" i saken. Blant annet ble ingen av kjøretøyene undersøkt.

Flertallet mente derfor at med de strenge beviskrav som gjelder i strafferetten, var usikkerheten i saken for stor til å dømme 17-åringen.

Han ble dermed frifunnet, mens politiet ble dømt til å betale saksomkostninger på til sammen 9000 kroner.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • – Høyt belegg gir korridorpasienter

  Pasienter havner på korridor fordi sykehusene må operere med et for høyt belegg. Det mener leder for Sykepleierforbundet i Østfold, Karen Brasetvik. Sykehuset Østfold har en nullvisjon når det gjelder korridorpasienter, men hadde i fjor i snitt 10 pasienter bak et skjermbrett hver dag. Lederen av sykepleierforbundet mener årsaken ligger i at sykehusene i Norge ligger langt over anbefalt beleggsprosent på 85 prosent.

  Korridorpasienter på Sykehuset Østfold
  Foto: Sykehuset Østfold
 • Influensaen kan ha nådd toppen

  Antall tilfeller av influensa er fremdeles moderat i Østfold. Ifølge Folkehelseinstituttet ser vinterens influensautbrudd ut til å ha nådd en topp i uke 1. Det betyr at influensatoppen kan være nådd, men det er likevel forventet flere influensasyke i ukene fremover.

  Syk, influensa
  Foto: Dusan Zidar