NRK Meny
Normal

17-åring frifunnet - politiet dømt

En 17-åring fra Halden er frifunnet for uaktsom kjøring, mens politiet er dømt til å betale 9000 kroner i saksomkostninger.

Rettssal
Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

17-åringen var tiltalt for uaktsom kjøring etter at han i oktober i fjor kjørte på en firehuling på Iddeveien i Halden.

Kjørte på firehjuling

Han kjørte selv motorsykkel, og det var da han forsøkte å kjøre forbi firehjulingen at sammenstøtet inntraff.

Begge førerne fikk mindre skader. Føreren av firehjulingen mistet sågar bevisstheten en kort stund.

Både motorsykkelen og firehjulingen fikk ganske store skader.

Dissens mellom dommerne

17-åringen hevdet i Halden tingrett at ulykken skjedde fordi føreren av firehjulingen plutselig hadde svingt til venstre og over i motgående kjørebane da 17-åringen selv var i ferd med å kjøre forbi.

Tiltalen gikk ut på at 17-åringen ikke hadde holdt tilstrekkelig avstand i sideretning ut mot venstre idet han forsøkte å kjøre forbi firehjulingen.

Det ble dissens mellom dommerne i saken. Den ene mente at 17-åringens forklaring ikke var troverdig og at han hadde kjørt uaktsomt.

De to dommerne som utgjorde flertallet i saken, mente også at det var mest sannsynlig at 17-åringen hadde kjørt uaktsomt.

Kritikk av politiet

Imidlertid valgte de å legge mer vekt på at politiet hadde "unnlatt å sikre tilgjengelige bevis" i saken. Blant annet ble ingen av kjøretøyene undersøkt.

Flertallet mente derfor at med de strenge beviskrav som gjelder i strafferetten, var usikkerheten i saken for stor til å dømme 17-åringen.

Han ble dermed frifunnet, mens politiet ble dømt til å betale saksomkostninger på til sammen 9000 kroner.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Venter på bergingsbil

    Vegtrafikksentralen øst melder at det er ventetid for bergingsbil som kan få bort et vogntog som stenger for Oslofjordtunnelen i retning Drøbak. Det er uvisst hvor lenge tunnelen blir stengt.

  • Oslofjordtunnelen stengt mot Drøbak

    Oslofjordtunnelen i Akerhus og Buskerud er stengt i retning mot Drøbak. Det pågår berging av en vogntog i tunnelen, melder Vegtrafikksentralen øst.