NRK Meny
Normal

12 års fengsel for drap

En 50 år gammel mann fra Fredrikstad er dømt til fengsel i 12 år for drap.

Drap Fredrikstad

En 35 år gammel kvinne ble drept på Lisleby i Fredrikstad i januar.

Foto: Jensen, Tom-Egil / NTB scanpix

Mannen ble funnet skyldig i å ha drept sin tidligere samboer på Lisleby i Fredrikstad i januar.

Han er også dømt til å betale 200.000 i oppreisning og en erstatning på nær 57.000 kroner til den dreptes familie.

Fredrikstad tingrett finner ikke bevis for at drapet var planmessig utført.

Aktor i saken, statsadvokat Torunn Gran, la ned påstand om fengsel i 13 år. Mannens forsvarer, advokat John Christian Elden, la ned påstand om at mannen måtte frifinnes.

– Jeg vil nå gå gjennom dommen nøye med min klient, før vi kommenterer spørsmålet om eventuell anke, sier Elden til Fredriksstad Blad.

Erkjente ikke skyld

Advokater Lisleby-drapet

Statsadvokat Torunn Gran og mannens forsvarer advokat John Christian Elden under rettssaken i Fredrikstad tingrett.

Foto: Hermund Lybeck Kjernli / NRK

Da saken kom opp for tingretten i Fredrikstad midt i november erkjente mannen ikke straffskyld. Han forklarte i retten at han ikke visste om har hadde gjort de tingene som ble beskrevet i tiltalen.

Mannen var samboer med kvinnen fram til midt i uken før drapet fant sted. Da flyttet kvinnen ut av boligen og hjem til sin mor.

Tiltalte forklarte i retten at det hadde skjedd flere ganger tidligere at kvinnen hadde flyttet hjem til sin mor for noen dager – for så å komme tilbake etter noen dager.

Skulle hente klær

Søndag 13. januar dro kvinnen til leiligheten på Lisleby for å hente klær. Tiltalte hadde insistert på at hun skulle komme alene, men hun hadde tatt med seg en venn.

Ifølge tiltalte skulle han og samboeren diskutere salg av serveringsstedet de drev i fellesskap.

Etter hvert ble 50-åringen sint. Han forklarer at han ikke husker mer før han befant seg på politistasjonen i Fredrikstad. Han betegnet det slik at han ble «mørklagt».

Domfelte forklarte at han hadde to store kniver på soverommet, redskap han hadde der fordi han hadde montert en ny TV.

Domfelte gikk inn på soverommet og hentet de to knivene. Han beveget seg mot mannen som var med samboeren med en kniv i hver hånd.

Da reiste kvinnen seg. Domfelte tok tak i kvinnen og lot først som han stakk henne. Hun ropte til vennen at han skulle komme seg unna. Han løp ut. En stund etter så han at domfelte kjørte av gårde.

Han ringte kvinnens mor og varslet om det som hadde skjedd. Moren varslet da politiet.

Meldte seg selv

Samtidig som politiet rykket ut til leiligheten, kontaktet 50-åringen politiet i Sarpsborg. Han sa til politifolkene: – Jeg har gjort noe dumt, jeg kommer for å melde meg. Så spurte han hvordan det gikk med samboeren.

Fredrikstad tingrett er ikke i tvil om at 50-åringen har drept sin samboer.

Retten har kommet fram til at 12 års fengsel er en passende reaksjon. Domfelte har sittet varetektsfengslet siden han ble pågrepet i januar, slik at 338 dager i varetekt blir trukket fra.

Erstatning

Kvinnens familie krevde erstatning for gravferdsutgifter og utgifter til avvikling av boet. Retten har funnet at familien har krav på snaut 57.000 kroner til dekning av utgifter.

I tillegg er mannen dømt til å betale oppreisning med 200.000 kroner.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Ruset mann tatt med narkotika

    Politiet har anholdt en ruset mann i 40-årene etter melding om innbrudd i en bolig i Fredrikstad. Mannen var i besittelse av flere narkotiske tabletter og er kjørt til arrest. Mannen skal ikke ha vært inne i boligen det ble meldt om innbrudd i, og det er ikke skader på bygningen.

  • Tatt i 178 km/t i 90-sone

    Politiet har anmeldt og beslaglagt førerkortet til en sjåfør i 40-årene ved Hærland i Eidsberg. Politiet gjennomførte en snittmåling på E18 og føreren ble målt til 178 km/t i en 90-sone.