NRK Meny
Normal

- Vil gi oss et enda bedre politi

Regjeringen, Venstre, Arbeiderpartiet og KrF presenterte klokken 1430 i dag det flertallsforslaget som er forhandlet frem. Nærpolitireformen behandles og vedtas i Stortinget den 10. juni.

Presentasjon av politireformen på Stortinget

Den nye nærpolitireformen ble for kort tid siden presentert på Stortinget.

Foto: NRK

Fremskrittspartiets justispolitiske talsmann, Ulf Leirstein fra Moss, takket de andre partiene bak forliket for et godt samarbeid og gode samtaler gjennom flere uker.

– Jeg er glad for at vi har enighet om reformen. Det har ikke vært tvil om at dette er en av de viktigste reformene for den sittende regjeringen, det har vært viktig for Fremskrittspartiet i mange år å ikke bare snakke om, men også vise at vi ønsker å styrke politiet.

– Nærpolitireformen vil gi oss et enda bedre politi i fremtiden. Jeg er svært glad for at så mange partier stiller seg bak en viktig reform, sier Venstres justispolitiske talsperson Iselin Nybø.

Nye krav og fullmakter

Nå blir det færre og større politidistrikter, men samtidig stilles det krav til politiet om at minst 90 prosent av beboerne i et politidistrikt ikke skal bo lenger unna en politistasjon enn tre kvarters kjøring. Samtidig skal 95 prosent av anropene på nødnummer 112 besvares innen 20 sekunder. Østfold og søndre Akershus har lenge vært delt i Østfold og Follo politidistrikter, nå slås de to sammen med Romerike, og blir politidistrikt Øst.

Det legges nasjonale planer for kriseledelse og for en oppgradering av etterforskningsarbeid, førstnevnte skal være klar i løpet av året. Med den nye reformen slipper politiet å ta ansvar for transport av varetektsfanger og psykisk syke, noe som har vært dratt fram som en stor tids- og ressurstyv i Østfold politidistrikt.

– Nå har politiet det brede mandatet de trenger for å gjennomføre nødvendige endringer, sier justiskomiteens leder, Hadia Tajik (Ap).

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • – Trist for demokratiet

    Stortingsrepresentant Ulf Leirstein i Frp mener at Sylvi Listhaug er utsatt for en heksejakt som mangler historisk sidestykke. Han tror likevel at Listhaug ved å trekke seg vil styrke regjeringssamarbeidet. Hun påtar seg mer ansvar enn det hun har, mener Leirstein.

    Ulf Leirstein
    Foto: Stian Pedersen / NRK
  • Bil i brann

    Rakkestad brannvesen melder at de er på vei til en brann i en bil på Haldenveien i Degernes.