Hopp til innhold

- Engasjer deg i barns internettbruk

Spør barna dine - Hva er det du gjør på Internett?

WoW
Foto: Tomas Berger / NRK

- Vi må ta barn og unges mediebruk på alvor og følge dem opp der de er.

Bli heller med på barns internettbruk, framfor å komme med en pekefinger, sier Stian Lindbøl fra Medietilsynet.

Stian Lindbøl i Medietilsynet
Foto: Tomas Berger / Scanpix/Reuters

Man skal ikke være redd for det barn og unge gjør på nettet. Undersøkelser viser at barn vet mer om hva de gjør, enn hva foreldre tror.

Europeiske dagen for trygg nettbruk

I dag ble årets ”Trygg bruk av Internett dag” markert hos medietilsynet i Fredrikstad. Dette er et opplysningsprosjekt som blir støttet av EUs handlingsplan for trygg bruk av elektroniske medier og dagen blir markert i 43 land i Europa.

Vi må forstå at data og internett er en ny måte å være med kompiser og venninner på. 7 av 10 i aldersgruppen 9-16 år bruker Internett daglig eller flere ganger i uken. MMIs barne- og ungdomsundersøkelse viser også at 8-15 åringer bruker gjennomsnittlig 101 minutter daglig på Internett og spill.

I dag er man sammen med både de kompisene man før lekte med ute i gata på Internett, og man får nye venner via Internett, sier Heidi Arnesen Austlid prosjektleder i IKT-Norge.

Heide Arnesen Austlid
Foto: Tomas Berger / NRK

Foreldrekontroll i produktene

Foreldre må være tilstede. Internett og spilling er en helt naturlig del av det å vokse opp i dag, sier Arnesen Austlig. Hun representerer IKT-bransjen som nå fokuserer på barns mediebruk.

Foreldrekontroll blir mer og mer vanlig i produkter fra IKT-bransjen. Da kan foreldre kontrollere og sette begrensninger på hva man skal ha tilgang på og hvor lenge man for eksempel skal kunne spille hver dag.

Undersøkelser viser at barn og unge ikke er så opptatt av vold og sex på internett.

- Det er kanskje vi foreldre som er mer bekymret om vold og sex på nettet, sier Stian Linbøl i Medietilsynet.

Onkel Skrue blir hacket

Donald Duck
Foto: Tomas Berger / NRK

Alle 4-klassinger får nå Donald Duck-bilag som omhandler trygg bruk av Internett. I tillegg blir det distribuert 300 000 eksemplarer til andre barn og unge.

Bilaget deles ut i samarbeid med Teknisk Museum, Redd Barna og Barnevakten. Målet er å gjøre barn mer bevist på hva slags informasjon de legger ut på Internett. Og at barn og unge skal bli mer kritiske til informasjon de finner på Internett.

Foreldre må sette retningslinjer

- Hvis barn sitter for mange timer foran dataen og ikke gjør andre ting og det begynner å gå på bekostning av det andre sosiale livet.

–Ja for det er ingen tvil om at man også kan være sosial via nettspill og internettbruk. Men du ta styringen og begrense. Trappe ned og sette retningslinjer. Det ansvaret har du som foreldre, sier Linbøl i Medietilsynet.

Det beste tipset, han kommer med er at man spør litt, åpner til en dialog.

At du som foreldre hører litt med barnet ditt; -Hva er det du gjør inne i det world of warcraft universet?

- At du faktisk er litt nysgjerrig og interessert.

Hvis barna oppdager noe som er ubehagelig, noe som gjør dem skremt. Så kan det hende at det er lettere for dem å fortelle om dette til foreldrene, sier Stian Lindbøl i Medietilsynet.