NRK Meny
Normal

- La kameratene våre bli!

Selv under heldagsprøver og eksamener har Hasan Raza (16) og broren Qamar (19) sett seg over skuldra etter politiet. De vet at de kan bli hentet og sendt ut av landet når som helst.

Ikke send ut vennene våre!

Sander Meland twitret til støtte for kameraten. Nesten 15 tusen personer har lest, delt videre og engasjert seg i løpet av helgen. Fra venstre: Sander Meland, Thines Ramachandran, Hasan Raza, Qamar Raza og Sivert Thoresen.

Foto: Marianne Løkkevik / NRK

Bødrenes venner er opprørt og sinte på vegne av de to tenåringene som har bodd i Fredrikstad i fire år.

- Hazan er en god venn, han har en flott personlighet, begge guttene er flinke på skolen, godt integrert, og har bodd her i mange år. Vi synes det er så feil at familien skal kastes ut. Derfor ville vi vise dem støtte på vår måte, sier Sander Meland.

Enorm respons

I helgen bestemte en gruppe ungdommer seg for å bruke twitter til støtte for brødrene, og lanserte Twitter- og Facebookkampanjen La Raza bli.

De unge twitrerne er overveldet over responsen, og familien Raza svært glad for støtten de får.

Sanders tweet #LaRazaBli fikk godt over 740 retweets eller kommentarer i løpet av helgen, og da han sjekket søndag kveld hadde 14.750 mennesker lest om Hasan og broren og delt videre på twitter og facebook.

Gjemte seg for politiet


Familien på fire fra Pakistan skulle sendes ut av landet tidligere i år, men gjemte seg før politiet kom for å hente dem.

– Vi ønsket at barna skulle få fullføre skoleåret her, forklarer faren.

Qamar er russ i år, Hasan har gått første året på videregående. Begge er elever ved Fredrik II i Fredrikstad.

Familien lekte katt og mus med politiet i en og en halv måned før de fikk en avtale om at barna skulle få gjøre seg ferdig med skolen før utsendelsen.

Redd hele tiden

– I de ukene var jeg redd hele tiden, forteller Hasen.

– De byttet låser på huset vårt så vi ikke kom inn og fikk hentet skolebøker og klær. På vei til skolen kom en politimann i sivil og prøvde å stanse meg. Jeg slapp skolesekken, løp alt jeg kunne og klarte å gjemme meg. Etter det våget jeg ikke gå på skolen igjen på en uke, forteller 16 åringen.

Familien måtte gå med på en avtale om å reise frivillig fra Norge innen 1.juli, men de håper fortsatt på en utsettelse, og en omgjøring av vedtaket.

– Vi bryr oss!

– Vi vet at det ikke er lett å få myndighetene til å ombestemme seg, men vi er mange som bryr oss om dem og ønsker å ha dem her, sier twitreren Sander.

– De skal ihvertfall ikke bli sendt ut uten at noen bryr seg!

Asylavslaget er stevnet for retten, og saken skal opp i slutten av september. Da skal også guttenes mor inn til en planlagt operasjon på Ullevål . Hun har vært alvorlig syk ,og venter på den siste av tre større operasjoner.

Familien får ingen garantier om at de ikke blir sendt ut før vedtaket er prøvet for retten.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Brannøvelse i Rakkestad

    Rakkestad Brannvesen skal ha øvelse i Nærbyveien i dag lørdag. Det kan bli synlige flammer og røyk i forbindelse med denne øvelsen.

  • Mye fyll og bråk i Halden i natt

    En beruset mann i slutten av tenårene blir bortvist fra Halden sentrum etter å ha kranglet med dørvakter på et utested ved 00.30 i natt. En drøy time senere rykker politiet ut til et annet utested i Halden etter melding om bråk. En beruset mann i 20-årene blir forsøkt bortvist, men mannen nekter å følge ordre og måtte dermed sove ut i drukkenskapsarresten. Og rett før klokken 03.00 i natt blir en mann anmeldt for urinering på offentlig sted, også det i Halden sentrum.