NRK Meny
Normal

- Ikke tvil om at Munch satt her da han malte disse bildene

Forfatter Torill Stokkan har kjempet lenge for å bevise at Edvard Munch malte to kunstverk på Hankø. Se video!

Forfatter Torill Stokkan har kjempet lenge for å bevise at Edvard Munch malte to kunstverk da han var på Hankø i Fredrikstad.

Munch-malerier fra Hankø

I 2013 er det 150 år siden Edvard Munch ble født, og mange vil eie en bit av den verdenskjente maleren. Det er imidlertid ikke bare kunstverkene folk er ute etter, det er også rift om stedene der han satt og malte.

Forfatter Torill Stokkan har kjempet lenge for å påvise at maleren var på Hankø i Fredrikstad og laget to kunstverk.

På jakt etter flere bevis

Nå tråler hun feriestedet på jakt etter flere bevis. Hvor kan Much ha sittet da han malte de to bildene? Hun får grepet fatt i Vikane-beboer Thomas Olsen, som er på vei til matbutikken.

– Edvart Much, han var her vet du, men så lurer jeg på hvor dette er, sier hun og viser Olsen noen fotografier av de to Much-maleriene.

Torill Stokkan og Thomas Olsen

Torill Stokkan og Thomas Olsen studerer motivene, for å se om de kan finne igjen stedet der Munch satt og malte.

Foto: Magnus Brenna-Lund / NRK

Det ene, et portrett av en mann som sitter på en brygge, er ekspertene ganske enige om at er fra Hankø. Det andre maleriet har de trodd er fra Tønsberg.

Stokkan og Olsen blir stående og diskutere.

– Er dette Onsøyknipen?

– Ja, sånn jeg forstår det. Og det passer med skjæret uti der, mener Olsen, og titter ned på fotografiene.

– Det er jo litt stort da

Forfatter Torill Stokkan mener hun kan bevise at begge motivene er fra Hankø. Vikane-beboer Terje Andersen er helt enig med henne.

– Det er ikke tvil om hvor Munch satt da han malte disse bildene, han satt der som det nå er fergekai. Der kan du se begge veier, mener Andersen.

(Teksten fortsetter under bildet)

Much-bilde fra Hankø

Etter all sannsynlighet er to Munch-malerier blitt til på Hankø.

Foto: Magnus Brenna-Lund / NRK

Fredrikstad-folket får støtte av Norges ledende Much-forsker, Gerd Voll. Hun gir Stokkan rett i at Edvart Much høyst sannsynlig satt på Hankø en sommer og malte.

– Overalt leter man jo etter sånne malerier. Hvor de stod, hvor de så, hvor de malte. Så hvorfor skulle ikke vi gjøre det? Nå har vi to. Det er jo litt stort da, smiler Stokkan.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Byggefirma i Moss konkurs

    Det er åpnet konkurs i byggefirmaet Armering og Bygg Moss as med 22 ansatte. Det var kemneren i Moss som begjærte konkursen fordi selskapet skyldte 2,2 millioner kroner i arbeidsgiveravgift, skriver Moss Avis.

  • Ruset bilførere stanset i Moss

    UP stanset en bil i Moss sentrum rett over midnatt, fordi politiet mistenkte kjøring i rus. En mann i 20-årene er anmeldt og har fått førerkortet beslaglagt. I tillegg ble to passasjerer anmeldt for bruk og besittelse av narkotika, melder politiet på Twitter.