NRK Meny
Normal

- En tragedie for Strömstad

Beboerne som ble rammet av brannen i Strömstad sentrum får nå krisehjelp. Huset var også av stor kulturhistorisk verdi.

Brann Strömstad
Foto: Peter Birgersson/Strömstad kommune

- En tragedie for beboerne og for byen, sier kommunens informasjonssjef Peter Birgersson til NRK.

Det såkalte Hedelinska huset var fra 1800-tallet og ruvet i byens kulturhistorie.

Brannen som startet ved midnatt raserte huset fullstendig, og beboerne får nå krisehjelp. 

 

Brann i Strömstad
Foto: Peter Birgersson/Strömstad kommune

Får krisehjelp

De 12 beboerne i de seks leilighetene i den brannskadde bygningen i Norra Hamngatan 5 ble reddet ut, og seks av dem fikk lettere røykskader.

De har tilbragt natten hos familie eller på hotell. I tillegg ble et tyve-tall leiligheter i omkringliggende hus evakuert.

- Det pågår nå et samarbeide mellom eieren av det brannskadde bygget, politiet og kommunen. Vårt kriseteam støtter de som er rammet i en vanskelig tid, sier Peter Birgersson til NRK.

Det ble også drevet forskjellig type næringsvirksomhet i det fire etasjer høye bygget, og gårdeieren er nå i ferd med å finne løsninger sammen med de fem virksomhetene som er rammet.

Fullstendig utbrent 

Brannen ble meldt ved 0030-tiden, og etterslukkingen pågår fortsatt tirsdag formiddag.

- Huset er fullstendig rasert, og det gjelder nå å få sikret bygningen og området rundt, slik at ikke bygget raser ut, sier Birgersson.

Politiet skal ta seg inn i huset så snart branntomta er blitt kaldere, og det er ikke såpass igjen av bygget at det er noe å restaurere.

Et historisk hus

Det Hedelinska huset, som den brannherjede bygningen kalles i Strömstad, er fra 1800-tallet, og ligger med balkongene vendt mot Laholmen og havna.

Det Hedelinska huset stod ferdig i 1893 og var en av de få klassiske bygningene som er igjen i byen fra perioden da Strömstad var en berømt kurbad- og helseby.

Da huset ble innviet ble det benyttet til virksomhet knyttet til skipshandel, mens Strömstad fortsatt hadde mange skip i handelstrafikk. Mange prominente personer har bodd i bygget opp gjennom årene. 

- Det er tragisk både for beboerne og for byen. Dette var et sjeldent hus og innbyggerne kommer til å savne det, sier Birgersson.

Huset var kraftig pusset opp de siste årene fra gårdeiers side.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Etterslukking i Sarpsborg

    Politiet informerer om at de fremdeles driver med etterslukking av Sefa-bygget i Sarpsborg, og så lenge de gjør det vil det ikke være mulig for de som har biler parkert i bygget å få hentet ut disse.

  • Overproduksjon av svinekjøtt

    Overproduksjon av svinekjøtt gjør at en mulig ordning hvor bøndene får betalt for å avvikle driften, skal utredes. Partene bak jordbruksavtalen er enige om å utrede en mulig ordning for å kjøpe ut svinebønder. Bakgrunnen er at prognosene viser en overproduksjon på 4.300 tonn svinekjøtt i 2018, noe som vil gi bøndene store tap. Det skriver Nationen.