Hopp til innhold

- Asylangrepet kunne vært unngått

Forsoningsmøtet som skulle dempe konflikten mellom tsjetsejenere og kurdere etter bråket på asylmottaket i Våler, endte i stedet med kraftig kritikk mot ledelsen ved mottaket.

Masseslagsmål på Nordbybråten asylmottak
Foto: Leserbilde

Lederen av tsjetetjensk ungdomsforening, Mouslim Kourakaev sa på møtet i dag at mottaksledelsen og politiet kunne ha forhindret det tsjetjenske angrepet på asylmottaket.

SE VIDEO: Tsjetsjenere i varetekt etter asylangrep

- Disse tsjetsjenske kvinnene ble mishandlet og hadde mottaksledelsen og politiet handlet raskere kunne hele angrepet vært unngått, sier Kourakaev.

SE BILDENE: Masseslagsmål på asylmottak

- Ingen bagatell

Karakaev er leder av tsjetetjensk ungdomsforening i Norge, men var også tolk for de to kvinnene som skal ha blitt antastet og slått på mottaket i Våler forrige uke.

SE VIDEO: Roligere på asylmottaket

Det har i tiden etter bråket på asylmottaket vært uklart hva som har vært årsaken til at nesten 50 tsjetjenske menn angrep mottaket og banket opp beboere med jernstenger forrige uke. Korakajev sier årsaken var kurdisk vold mot to tjesjenske kvinner.

- Hvorfor sa du at det var en bagatell som utløste konflikten, når du visste at det dreide seg om en mishandling. Når en kvinne blir mishandlet er det ikke snakk om en bagatell, sa en opprørt Karakev til mottaksleder Ole Morten Lyng på møtet i dag.

- Visste ikke alt

Mottakslederen selv mener uttalelsene hans har blitt presentert feil i media.

- For det første visste jeg ikke hele bakgrunnshistorien. Men det jeg sa var at det var en bagatell som resulterte i en slåsskamp mellom noen menn og tsjetsjenske kvinner. Hvordan dette presenteres fra pressen sin side har ikke jeg kontroll over, svarte han på møtet.

Klager på uvitenhet

De to tsjetsjenske kvinnene på 26 og 17 år som skal ha blitt slått av de kurdiske mennene. Men det som ble sett aller grovest på i det tsjetsjenske miljøet er at kvinnene skal ha blitt befølt. Det seksuelle elementet førte til at mange trodde det var snakk om voldtekt, ifølge Kourakaev. Dermed ville tsjetsjenerne ha blodhevn.

- Hvis mottaksledelsen hadde visst litt mer om tsjetsjensk kulturen, så burde de ha tatt saken mer alvorlig med en gang, sier Karakev.

Mottakslederen forsikrer om at ledelsen gjorde det de kunne.

- Vi hørte ikke et ord om seksuell trakassering, det lover jeg. Vi hørte at de ble slått og det tok vi på alvor. Hadde vi fått vite noe om seksuell trakassering og hvordan den hadde artet seg, ville vi ha gjort noe med det, understreker Lyng.

Politiet avviser kritikken

21 personer ble skadet, etter at flere titalls gjerningsmenn angrep beboerne på Nordbybråten asylmottak med jernrør og jungelkniver torsdag i forrige uke.

Politiet avviser at de kunne forhindret overfallet.

- Det som skjer på et asylmottak er det mottaksledelsen, i samarbeid med UDI, som har ansvaret for. Politiet skal kun involvere seg hvis mottaket ikke klarer å takle ordensproblemer ved mottaket, sier lensmann i Våler, Per Tore Fremstad.