Ja til mer vin og hygge

Vin, reiser og mindre institusjonspreg kan bli en realitet ved flere av Fredrikstads sykehjem etter at Emil Mørchs Minne har suksess-tall å vise til.

Sykehjem, eldreomsorg, pleiere

Eldre skal få styre hverdagen sin mer selv, hvis Fremskrittspartiet i Fredrikstad får det som de vil. De vil innføre den danske Lotte-modellen ved Rolvsøy velferdssenter.

Foto: LAUNETTE Florian / PHOTOPQR/LA PROVENCE

– Nå vil Fremskrittspartiet i byen utvide tilbudet til å gjelde Rolvsøy velferdssenter og ber om 400.000 kroner, sier Anita Vik, nestleder i sosial- og omsorgsutvalget.

Bestemmer selv

Pleiehjemmet Lotte i København har gjort stor suksess ved å la de eldre bestemme over sin egen hverdag.

LES: Eldre får drikke så mye de vil

Den danske modellen som fjerner institusjonspreget, serverer vin til maten og skaper det hjemmekoselig på sykehjemmene har vært en suksess ved Emil Mørchs minne i Fredrikstad.

– Nå skal vi gå noen runder på dette og legge til rette for Lotte-modellen. I første omgang ber vi om 400.000 kroner. 200.000 kroner til videre drift av modellen ved Emil Mørchs Minne og 200.000 til igangsetting ved Rolvsøy velferdssenter.

Lager «festsal»

Vik forteller at hun selv har jobbet ved Rolvsøy velferdssenteret og hatt pårørende der. Hun har sett utfordringene senteret har i hverdagen, blant annet med bygningsmassen.

– Der det tidligere var en stor spisesal har det blitt små rom. Her vil vi åpne opp igjen og legge til rette for en stor sal hvor alle kan møtes, forklarer hun.

Lotte-modellen betyr at de ansatte går uten uniformer, de tar en kaffekopp med pasientene og serverer vin til maten. De ansatte får lønnet lunsj hvis de spiser sammen med pasientene. Det er mindre bruk av sovemedisiner og hvert år drar pasientene på en ferietur.

Trives

Emil Mørchs Minne i Fredrikstad har testet ut modellen siden april i fjor, og både brukere og ansatte trives, viser en fersk undersøkelse.

Resultatene er så gode at Anita Vik ikke nøler med å foreslå Rolvsøy velferdssenter som det andre sykehjemmet i kommuen. For behovet er stort.

– De ansatte har det bra de, men de kunne hatt det så mye bedre. Også pågangen fra andre sykehjem i kommunen har vært stor.

Mange vil bli Lotte-hjem. Det er stas og det skjer noe, avslutter hun.

Torsdag legger Fremskrittspartiet frem sitt forslag for sosial- og omsorgsutvalget og går alt etter planen kan Rolvsøy velferdssenter få Lotte-modellen i mai.