Hopp til innhold

Venstre er valgvinner i Kongsberg

Forhåndsstemmene utpeker Venstre som valgets vinner i Kongsberg.

Øystein Senum

Ordførerkandidat for Venestre Øystein Senum passet på valgurna i valglokalet på Kongsberg rådhus i ettermiddag. Rene Henriksen avgir sin stemme. Bak sekretær for valgnemnda Bernt Søraa.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

Venstre går fram med fire mandater til sju og Øystein Senum kan bli Venstre-ordfører i Kongsberg igjen.

ALT OM VALGET

Prognosen bygger på 2715 forhåndsstemmer som er ferdig talt opp, det er 1000 flere forhåndsstemmer sammenlignet med kommunevalget for fire år siden. 549 forhåndsstemmer har gått til Venstre. 962 stemmer går til Arbeiderpartiet.

Ap mister stemmer

Det betyr at Ap kan miste ett mandat i kommunestyret, fra 14 til 13 representanter.
Sv fikk 111 forhåndsstemmer og går tilbake fra to til ett mandat. Senterpartiet fikk 216 forhåndsstemmer og beholder sine tre representanter i kommunestyret.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Vidar Lande

Stemningen er god, men spent, sier sittende orfører Vidar Lande, flankert av egen varaordfører Laila Irene Johansen og Høyres Gro Sel Tveito.

KrF fikk 111 forhåndsstemmer og beholder sin ene representant i kommunestyret. Det samme gjelder Rødt som fikk 54 forhåndsstemmer. Høyre beholder sine seks representanter i kommunestyret, beregnet på 468 forhåndsstemmer.

VALGRESULTATER

Frp går ned

Kongsberg-valgets største tilbakeslag får Fremskrittspartiet som fikk 244 forhåndsstemmer og som på dette grunnlaget går tilbake med to representanter fra fem til tre.

Ut i fra denne beregningen får Arbeiderpartiet, Sv og Rødt til sammen 15 av 35 representanter i kommunestyret i Kongsberg. Med støtte fra Frp som sikret Arbeiderpartiets Vidar Lande ordførerstolen ved forrige valg, kan Lande med minst mulig margin bli sittende.

Men Fremskrittspartiet har fått kritikk fra sine velgere for at de sørget for Arbeiderpartiet fikk ordføreren ved forrige valg.Trolig ny ordfører

Sentrum og høyresida i Kongsberg er sterkt motivert for å gi Lande avløsning. Og det vil neppe bli noen overraskelse om sentrum – høyre i Kongsberg samler seg om Øystein Senum som ny ordfører i Kongsberg.

Men det gjenstår å se om den endelige opptellingen i Kongsberg går samme vei som forhåndsstemmene.