Det er Spesialenheten som etterforsker saker som omhandler politifolk.
Når en sak er ferdig etterforsket i etterforskingsavdelingen, skriver påtalefaglig etterforskingsleder en innstilling. Saken sendes deretter til sjefen for Spesialenheten for påtaleavgjørelse.
Terje Nybøe, sjefen for Spesialenheten.
Foto: Jorunn Hatling / NRKSjefen, Terje Nybøe, er ikke bundet av innstillingen fra etterforskingsavdelingen. En sak er først avgjort av Spesialenheten når sjefen har truffet påtalevedtak
I dette tilfellet valgte sjefen å ta ut tiltale mot politibetjenten.
Etterforskingsavdelingen foreslo bøter.
Dette bekrefter Spesialenheten i en e-post til NRK.
Mener begge er feil
John Christian Elden, forsvareren til den tiltalte politimannen.
Foto: Marthe Synnøve Johannessen / NRK– Etter ferdig etterforsket sak foreslo etterforskningsavdelingen at saken skulle avgjøres ved et forelegg. Min klient nektet skyld, og ba saken henlagt i stedet. Nybøe tok ut tiltale, og da må det prøves i retten, sier John Christian Elden til NRK.
Han er politimannens forsvarer.
Politimannen er tiltalt for å ha øvet vold mot en annen person, og for å ha grovt uaktsomt brutt sin tjenesteplikt. Han erkjenner ikke straffskyld.
Elden og den tiltalte mannen er uenige i vurderingene til både etterforskningsenheten, og sjefen for Spesialenheten.
– Vi mener begge er feil, og at det ikke er grunnlag for straffskyld etter tiltalen. Dette kommer vi tilbake til i retten der det hører hjemme, forteller Elden.
Politimannen ble tatt ut av tjeneste da tiltalebeslutningen kom.
Flere knyttneveslag mot ansiktet
Natt til søndag 30. oktober i fjor ble 26 år gamle Kevin Simensen utsatt for slag med knyttneve og batong av politiet.
Simensen og to kompiser var på vei hjem fra byen, etter å ha blitt kastet ut fra et utested i Kongsberg. På hjemveien møtte de en politipatrulje på Esso.
Her viser overvåkningskameraer hvordan Simensen ble lagt i bakken og fikk flere knyttneveslag mot ansiktet.
Det var politimester Ole Bredrup Sæverud som selv valgte å anmelde den ansatte til Spesialtjenesten.
Ikke uvanlig med ulik vurdering
Spesialenheten skriver at det «ikke er uvanlig at ulike nivåer i påtalemyndigheten vurderer både bevissituasjonen og reaksjonsspørsmålet forskjellig. Hvilket også er tilfellet ved de to nivåene i Spesialenheten.»
Det er spesialenheten som etterforsker saker hvor politiet er involvert.
Foto: Mette Finborud BørresenNRK har spurt Spesialenheten hvordan etterforskningsavdelingen begrunner sin innstilling, og hvilke vurderinger som ble gjort da sjefen valgte å gå bort fra den samme innstillingen. Sjefen for Spesialenheten, Terje Nybøe, skriver dette i en e-post til NRK;
«Spesialenheten gir ikke ytterligere kommentarer om vår interne saksbehandling og de ulike vurderinger som er gjort.(...) Saken står nå for retten og våre vurderinger vil eventuelt fremkomme der.»
Det er satt av to dager til saken i Buskerud tingrett, den 28. og 30. juni.