Hopp til innhold

Tollerne ser ny smuglertrend på grensa

Smuglerne kommer flere i hver bil, og har med færre varer. I helgen ble 10 polakker stanset med kort tids mellomrom på tollstasjonen på Svinesund.

Tollbeslag Svinesund mai

Fire polske menn i en bil ble stanset og kontrollert på Svinesund mandag kveld. Det ble funnet snaut 80 liter øl og brennevin, og sigaretter, i bilen.

Foto: Tolletaten

– Det kan virke som om dette er en ny trend akkurat nå. De forsøker å komme med flere biler over grensa og tenker at noen slipper unna, sier kontorsjef i Tollregion Øst-Norge, Wenche Fredriksen.

Akkurat dette prøvde smuglerne seg på i helgen. I løpet av en kort periode stanset tollvesenet på Svinesund tre biler med til sammen 10 polske smuglere.

Wenche Fredriksen, tollsjef Svinesund

– Smuglerne tenker kanskje det er enklere å slippe unna kontroller på denne måten, sier Wenche Fredriksen, kontorsjef i Tollregion Øst-Norge.

Foto: Nicolai Delebekk / NRK

Fra bilene ble det beslaglagt 427 liter øl, 90 liter brennevin og 6000 sigaretter.

Sjåførene ble pågrepet av politiet og varene inndratt. Flere smuglere som bruker denne metoden har blitt stanset av tollerne den siste tiden.

– Det skjer helt sikkert fordi vi har beslaglagt så mange større biler fullastet med alkohol tidligere, sier Fredriksen.

Også mandag kveld ble en bil med fire polske menn stoppet. I bilen var det 80 liter øl og brennevin.

Les også: Sju ting som kan sette deg i tollknipe

– Smuglerne har tilpasset seg

For 14 dager siden stanset tollerne seks biler med til sammen 18 polakker. De kom på omtrent samme tid og hadde med seg til sammen 1200 liter alkohol.

– De kan ha med seg mer alkohol i bilen uten at det fører til noe mer enn forenklet forelegg hvis de blir stanset. Vi har sett at dette er organisert smugling, sier Eli Fryjordet, som er leder av Felles utlendings- og forvaltningsenhet i Øst politidistrikt.

Fryjordet sier til NRK at smuglerne er innenfor rammene for forenklet forelegg når de fyller opp bilene med flere personer, etter at det i fjor kom en endring i Tollforskriften som hevet grensen for forenklet forelegg.

– Smuglerne har tilpasset seg den nye endringen. Det betyr at saker som tidligere ble avgjort med forelegg fra politiet og utvisning, nå kun fører til forenklet forelegg og ikke danner grunnlag for utvisninger, sier hun.

Polske smuglere

De polske smuglerne har ikke med seg mer alkohol enn at de i utgangspunktet skal straffes med et forenklet forelegg.

Foto: TOLLETATEN

Har 14 personer i arresten

17 av smuglerne som ble stanset for 14 dager siden ble likevel utvist fra Norge og transportert ut av landet innen 48 timer.

Fryjordet forteller at det har vært mulig fordi tollerne har klart å sette bilene i sammenheng med hverandre.

– I og med at Tolletaten har anmeldt disse sakene til politiet, og avdekket at dette er organisert, så greier vi å få til en straffereaksjon fra politiet og en utvisning, forteller hun.

Akkurat nå har politiet i Østfold 14 personer i arresten som er tatt for smugling på samme måte. Mange av dem kommer fra samme sted.