Hopp til innhold

Ti år etter Urtegata-brannen: Fremdeles bor tusenvis i livsfarlige bygårder

Natten den 13. desember 2008 mistet seks mennesker livet i den verste brannen i Oslo på 70 år. Brannvesenet fant ti avvik i den gamle bygården. Tusenvis bor fremdeles i gamle brannfeller.

Brann Urtegata

FLERE DØDE: Seks personer døde i storbrannen i Urtegata i 2008.

Foto: ESPEN HOVDE / SCANPIX

– Jeg husker veldig godt at mine hender sklei og jeg mistet grepet og falt fem-seks meter ned på ryggen, og nesten knuste hofta. Bare fallet kunne drept meg, sier Christophe Pouchoulin.

Christophe Pouchoulin

Christophe Pouchoulin var beboer i Urtegata 31 under brannen og bor der fremdeles den dag i dag.

Foto: Arne Raanaas

Han rømte ut vinduet og klamret seg til takrenna da brannen brøt ut. I dag bor han fremdeles i blokka og jobber som fotograf for NRK.

Brannvesenet fikk melding om brannen i den fire etasjer store bygården i Urtegata 31 på Grønland i Oslo klokken 03.43 den 13. desember 2008. Totalt seks personer omkom og 15 ble skadet i den verste brannen i hovedstaden siden krigen.

Brann i Urtegata i Oslo

15 personer ble hentet ut av brannvesenet ved hjelp av stigebil og hoppepute. Totalt 33 mennesker ble evakuert.

Foto: ESPEN HOVDE / SCANPIX

Tusenvis bor i brannfeller

I dag er det 900 gamle bygårder som har for dårlig brannsikkerhet i hovedstaden. Det vil ta ti år før alle er godt nok brannsikret, ifølge brannvesenet.

På samme tid som den fatale dødsbrannen i Urtegata fikk brannvesenet tillatelsen som kreves for å gjøre tilsyn med bygårder.

Jon Myroldhaug

Brannsjefen i Oslo, Jon Myroldhaug, forteller at det fortsatt er mange brannfarlige bygårder i Oslo.

Foto: Gøril Furu / NRK

– Det er mange gamle bygårder, hele 3400 stykker, og det tar lang tid for oss å gjøre en god jobb og for eierne å sikre dem, sier brannsjef i Oslo brann- og redningsvesen Jon Myroldhaug.

De vanligste manglene er at det ikke finnes brannvarslingsanlegg, at varslingsanlegget ikke fungerer og svakheter ved rømningsveier.

Advarte mot brannfare

Under en kontroll gjennomført av brannvesenet tidligere samme år som dødsbrannen, fant brannvesenet ti avvik i bygården eid av Thon Gruppen.

Brannfarlig materiale i trapperommet, portrommet og i kjellerens fellesarealer, svært brennbare overflater i trapperommet og dårlige brannskiller mellom kjeller, boder, leilighetene og trappeoppgangen, er noe av hva rapporten påpeker.

I merknaden skrev brannvesenet:

«Dørene til trapperom skal være selvlukkende (kjellerdører, loftsdører og dører til korridorer/leiligheter) Selvlukkere/dørpumper, som er defekte må utbedres/justeres:»

Men flere steder i bygget var dørpumpen ikke intakte, ifølge kontrolløren.

Thon Gruppen ble siktet for mangelfull brannsikring og risikerte en foretaksstraff. Men det endte med at Thon fikk erstatning etter siktelsen.

De jobber nå kontinuerlig med brannforebyggende arbeid slik at.

– Brannforebyggende arbeid er et kontinuerlig arbeid der eiendommer blir risikovurdert ut fra byggets alder og type bruk. Dette er prosesser som gjennomføres i samarbeid med branningeniører og brannvesen og ikke minst brukere av eiendommen, sier John Christian Elden, advokat for Olav Thon.

Påsatt brann

Politiet har konkludert med at brannen i Urtegata 31 var påsatt, men ingen er dømt i saken.

En mann i 40-årene ble i mars 2009 siktet for mordbrann, og småbarnsfaren politiet mente var pyroman ble sittende i varetekt i ni måneder før han slapp ut. I november samme år ble siktelsen henlagt på bevisets stilling.

I september 2013 henla politiet etterforskningen av brannen uten at noen har blitt dømt.

BRANN BRANN I URTEGATA I OSLO

Totalt seks personer omkom i brannen.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix