Hopp til innhold

Takstmannen varetektektsfenslet

Takstmannen som er siktet i banksvindelsaken i Østfold, er varetektsfengslet i to uker. Kjennelsen skal påkjæres, sier forsvareren.

Fredrikstad tingrett

Fredrikstad tingrett.

Foto: Stephan Reis / NRK

Takstmannen fra Fredrikstad ble fremstilt for varetektsfengsling torsdag.

- Bestrider at takstene er feil

Påtalemyndigheten fikk medhold i to ukers varetekt med brev- og besøksforbud, men takstmannens forsvarer, Vigdis Brandstorp, sier at kjennelsen blir påkjært.

- Vi mener grunnlaget for å hevde at takstene er feil, i seg selv er feilaktig. Min klient er siktet for å ha avsagt for høye takster, men vi bestrider at takstene er feil, sier advokat Brandstorp.

Takstmannen mener dessuten at han ikke kan klandres for at bankene har gitt lån på mange hundre tusen kroner over den låneverdien han har anbefalt.

Les også: Skylder på takstmannen

Les også: Takstmann siktet i svindelsak

Video nsps_upload_2009_5_7_17_51_50_215.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

- Ga høyere lån enn takstmannen anbefalte

- Det som går igjen i de fleste forholdene i siktelsen, er at banken ikke har forholdt seg til hva min klient har anbefalt som låneverdi. De har gitt større lån enn det som er anbefalt av ham som låneverdi. I et tilfelle var det gitt 800.000 kroner mer i lån enn hans anbefalte låneverdi, sier Brandstorp.

Hun mener det da blir urimelig av bankene å hevde at takstmannen har påført dem tap.

- Det kan alltid diskuteres hva som er riktig takst, men det er ikke dokumentert tap for noen av objektene i denne saken. Det er ikke fremlagt at noen har tapt noe. Ingenting av det jeg har sett viser tap. Dermed vet man heller ikke hva som er den reelle verdien, sier Brandstorp.

Les også: Fire ukers varetekt i bedragerisak

Les også: Ba om fire ukers varetekt

- Misvisende bilder

Takstmannens forsvarer påpeker også at bildene som har vært publisert i mediene i forbindelse med saken, er misvisende i forhold til de eiendommene hennes klient har avsagt takst på.

- Ingen av de takstene som er fremlagt i siktelsen gjelder slike objekter som er fremstilt i mediene. Ingen av eiendommene han har taksert er kondemnable objekter av den typen som vi har sett i mediene, sier Brandstorp.

Hun mener siktelsen hviler på et tynt grunnlag og at det blir for enkelt bare å sammenligne hva en eiendom er kjøpt og solgt for.

- Verdien forandrer seg når man pusser opp

- Man må jo se på hva som skjer i mellomtiden. At noen har kjøpt en eiendom for 1,5 millioner og solgt for 3,2 millioner, sier i seg selv ingen ting. Poenget er at disse eiendommene har blitt pusset opp og satt i stand, og da stiger jo verdien, sier advokat Brandstorp.

Hun mener på samme grunnlag at det heller ikke er noen grunn til å mistanke lovbrudd i forbindelse med at det er avsagt flere takster på noen eiendommer.

- Det er helt naturlig at det blir avsagt flere takster når disse eiendommene har blitt forbedret og pusset opp. Da forandrer jo verdien seg, sier Brandstorp.

Hun er også forundret over at bankene tilsynelatende ikke har tatt hensyn til forutsetningene for takstene når de har gitt lån.

- Man må jo lese taksten. Forutsetningene for taksten fremkommer jo der, sier Brandsrud.

- Har ikke hatt noen egeninteresse i dette

Hun avviser at takstmannen har stått i ledtog med noen i forbindelse med takstene han har gitt.

- Han har ikke hatt noe som helst økonomisk utbytte av noe. Han har avsagt takster og fått betalt for det. Han har ikke noen egeninteresse i dette, sier Brandstrup.

Hun regner med at det vil ta noen dager før lagmannsretten har behandlet påkjæringen av varetektskjennelsen mot takstmannen.

Video nsps_upload_2009_5_7_11_11_8_179.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Les også: Rykter om «kunstig høye priser»

Les også: - En ny type bedrageri

Les også: Millionsvindel mot norske banker