Sykepleierne flykter fra Sverige

Sykepleier Liv Kosterbärg pendler til Norge for å jobbe. Høyere lønn i nabolandet skaper trøbbel i grensekommunen Strömstad.

Liv Kosterbärg er en av mange svenske sykepleiere som pendler til Norge

Liv Kosterbärg er en av mange svenske sykepleiere som pendler til Norge.

Foto: Magnus Brenna-Lund / NRK

Jobb-pendlingen til Norge er blitt en påkjenning for Strömstad.

Høyere lønn i Norge har skapt sykepleierflukt de seneste årene.

– Trodde ikke man kunne ha det så bra

Enkelte jobb-pendlere forteller de kan jobbe halv stilling i Norge og tjene like mye som på en full stilling i Sverige. Sykepleier Lis Kosterbärg bekrefter påstanden.

Hun jobbet 16 år som sykepleier i Strømstad før hun ble deltidspendler til Sykehust Østfold. Nå bruker hun 40 minutter til jobb, tjener mer i nabolandet og får mer fritid attpåtil.

– Jeg trodde ikke man kunne ha det så bra faktisk. Det var litt vanskelig å ta valget, jeg angrer ikke i det hele tatt. Den største fordelen er å jobbe mindre og samtidig få like mye i lønn, sier Kosterbärg til NRK.no.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video Svenske sykepleiere jobb-pendler til Norge

SE TV-REPORTASJE: Flere sykepleiere i Strömstad kommune innrømmer at de fristes av Norge.

Flere fristes

Hun er ikke alene om å velge bort jobb og slit i Sverige. Strømstad kommune har mange innbyggere som har helseutdannelse, men altfor mange jobber i Norge.

Det betyr ledige stillinger og ekstra arbeid for dem som er igen. Og mange kunne tenke seg å følge etter utvandrerne.

– Ja, jeg har tenkt på det. Det kan hende at det skjer, sier Birgitta Janebrink og Lille Andersson. De to sykepleierne får støtte av Monica Lindgren.

– Selv er jeg for gammel til å søke. Men hadde jeg vært yngre, hadde jeg gjort det, sier hun.

Krevd høyere lønn

2008 var et rekordår. Da fikk 2050 sykepleiere med svensk utdanning autorisasjon i Norge. Tallet har dalt litt de siste to årene, noe Statens Autorisasjonskontor for Helsepersonell tror skyldes bedre økonomiske tider i Sverige.

Jobb-pendlingen til Norge er allikevel en stor påkjenning for grensekommunen Strömstad. Og siden det er lønnsforskjeller på mange tusen i måneden, ligger det an til å bli et tøft lønnsoppgjør i i tiden som kommer

Norsk lønn, har blitt et solid forhandlingskort i lønnsoppgjøret for helsepersonellet. Det bekrefter Ola Lindström, som er omsorgssjef i Strömstad kommune.

– Sykepleierne har krevd høyere lønn. Og det kommer til å bli diskutert fremover, det er sikkert, sier Lindström til NRK.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ola Lindström, omsorgssjef i Strömstad kommune.

Ola Lindström, omsorgssjef i Strömstad kommune, sier at sykepleierne har krevd høyere lønn.

Foto: Magnus Brenna-Lund / NRK

Frykter ikke for norske lønninger

Rune Stien er hovedtillitsvalgt for sykepleierforbundet ved Sykehuset Østfold.

Han frykter ikke at de mange «gjestearbeiderne» fra Sverige på sikt skal gå utover lønnsnivået her.

– Vi har ikke tenkt at det vil bli noe problem. Det har vært høyere lønnsnivå i Norge i lang tid, så det er ikke noe som har kommet i det siste. Vi synes heller det er gunstig å ha tilgang på slik kompetanse, sier Stien til NRK.no.