Hopp til innhold

Streik kan føre til permitteringer

Selvom lærerne i Eidsberg kommune ikke er i streik, kan de risikere å ikke ha en jobb å gå til neste uke.

Streik i Eidsberg

Kommuneansatte streiker i Eidsberg.

Foto: Glenn Thomas Nilsen / NRK

Fra og med onsdag morgen ble streiken trappet opp i kommunene og en rekke renholdsarbeidere i kommuner som Sarpsborg, Fredrikstad, Moss og Eidsberg ble tatt ut i streik.

Dette fører til at en man er nødt til å vurdere om kommunale skoler og barnehager kan holdes åpne, selv om lærerne fortsatt jobber.

– Det kan bety at en, eller flere, eller alle skoler kan bli stengt fra mandag av, dersom renholdet tilsier at det ikke er forsvarlig å ha drift der, sier Brynjard Rønningen, enhetsleder i Eidsberg kommune.

LES OGSÅ:

Utelukker ikke permitteringer


Han understreker at det vil bli kontinuerlige vurderinger av renholdet ved de ulike skolene i kommunen. Men, hvis man finner ut av at det ikke er forsvarlig å holde åpent, kan heller ikke lærerne gå på jobb uten å ha noen å undervise.


– Dette er en sak som må vurderes nøye, men vi utelukker ikke permitteringer om vi må stenge, sier Rønningen.


Han håper det skal være mulig å fortsatt holde åpent, men presiserer at hvis skolene er nødt til å stenge, kan heller ikke kommunen stå igjen med en arbeidsstokk som ikke har noen jobb å utføre.

Reddet av sommeren


Kommunen har søkt fagforbundet om dispensasjon i forhold til renhold av toaletter og tømming av søppel. Fra før Sarpsborg kommune søkt om det samme og fått innvilget søknaden.

Enhetsleder Rønningen håper dette kan gjøre at de klarer å holde skolene åpne, i hvert fall i nærmeste fremtid.

– Får vi innvilget dispensasjon fra Fagforbundet tror vi at vi klarer å holde åpent, spesielt med tanke på at det er så fint vær for øyeblikket. Det blir verre om det skulle komme dårligere vær, og da må vi vurdere om det er forsvarlig å holde åpent, hvis streiken varer.