Hopp til innhold

Stor pågang for å teste seg for korona – ventetid på en time

– Frustrerende, sier de som vil teste seg. Kommunene tror pågangen bare vil øke fremover.

Korona-test i Sandnes

PÅGANG: I takt med at nordmenn kommer hjem fra ferie merker kommunene pågang av folk som vil teste seg.

Foto: Privat

– At vi ikke greier å ta det unna raskere er beklagelig. Men det er en stor utfordring at det er så stor pågang på telefonen, forteller kommuneoverlege i Fredrikstad, Anne Kristine Nitter, til NRK.

Etter noen rolige måneder i begynnelsen av sommeren, merker hun nå at nordmenn som kommer hjem fra utlands- eller norgesferie er bekymret for koronasmitte og ønsker å teste seg.

– Vi ser at det øker ganske mye fra uke til uke nå, forteller Nitter.

Utenfor testsenteret ved legevakten i Fredrikstad møter NRK en av dem som har ventet i telefonkø.

– Jeg har hatt noen symptomer og bestemte meg for å ringe til koronatelefonen. Men det tok en time før jeg kom igjennom, forteller Frode Lie-Jensen.

Lie-Jensen har ikke vært utenlands, og tror derfor det er lite sannsynlig at han har viruset. Likevel mener han at det er viktig å stille opp og teste seg når man har symptomer. Han synes derfor det er synd at ventetiden på telefonen er så lang.

– Jeg må innrømme at det var litt frustrerende. Men jeg har forståelse for at det kan være stor pågang i perioder, sier Lie-Jensen.

Frode Lie-Jensen etter å ha testet seg for korona.

Frode Lie-Jensen mener det er synd man må vente i opptil en time på å komme gjennom koronatelefonen.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

Bedre forberedt nå

I forrige uke tok koronasenteret i Fredrikstad imot 599 telefoner fra folk som ville teste seg. Det er 124 telefoner flere enn uken før.

Nitter sier at det er utfordrende å bemanne ut ifra varierende smittetopper og ferieavvikling, men påpeker at flere ansatte nå kommer tilbake fra ferie.

Anne Kristine Nitter

Kommuneoverlege i Fredrikstad, Anne Kristine Nitter, sier at de øker telefon- og testkapasiteten i Fredrikstad kommune.

Foto: Tomas Berger/NRK

– Vi bemanner nå enda mer opp på senteret i forhold til det vi har hatt de siste ukene, og har en plan for å øke kapasiteten på både telefon og testing, sier Nitter.

Også i Indre Østfold opplever de en markant pågang av folk som vil teste seg.

– Det er nok en kombinasjon av at flere reiser utenlands og store avisoppslag om smitteutbrudd, sier seksjonsleder i Indre Østfold kommune, Kristian Devold.

Han er ansvarlig for legevakten og koronatiltakene i kommunen, og tror at de vil fortsette å teste mye utover høsten. Han mener at kommunen er bedre forberedt nå enn de var i mars.

– Nå har vi kapasitet til å teste. Vi har bygget beredskap for det og kan eskalere opp om vi må det. I tillegg til samarbeid med flere enheter i kommunen, har vi også fått inn studenter og pensjonerte sykepleiere som ønsker å hjelpe til, forteller Devold.

Seksjonsleder i Indre Østfold Kristian Devold

Seksjonsleder i Indre Østfold, Kristian Devold, mener at de er forberedt til å takle en ny smittebølge.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

Må beregne ventetid

– Man får teste seg, men man må påregne seg å måtte vente litt, sier Anne Hilde Crowo, kommunalsjef for helsetjenester i Drammen.

Hun forteller at Drammen legevakten har tre ulike måter å teste folk på, og oppfordrer alle som har vage symptomer til å teste seg selv om det kan bli ventetid på telefonen.

Anne Hilde Crowo, kommunalsjef helsetjenester drammen kommune

Kommunalsjef for helsetjenester i Drammen, Anne Hilde Crowo, oppfordrer alle som har symptomer til å teste seg selv om ventetiden er lang.

Foto: Azad Razaei / NRK

– I tillegg til testteltet utenfor legevakten så drar vi også ut til innbyggere som ikke er i stand til å komme til legevakten. Hvis pasienten er veldig syk, så tester vi inne på legevakten, sier Crowo.

Hun er tror også at pågangen vil øke fremover, og påpeker at kommunen har en vei å gå før de er i mål med testkapasiteten.

– Vi skal ha en kapasitet til å teste mellom 700 til 1000 om dagen. Nå nærmer vi oss 200 til 300 om dagen.