Stoppet fotballpøbler på svenskegrensa

Ni kroatiske fotballsupportere ble i går kveld stoppet på Svinesund med slagvåpen og bluss. De var på vei til Drammen og kampen mellom Strømsgodset og Hajduk Split torsdag kveld.

Russia Soccer Europe League

Supportere til fotballklubben Hajduk Split fra Kroatia under et oppgjør i Russland i 2010.

Foto: Dmitry Lovetsky / Ap

– Tollvesenet varslet i går kveld om en minibuss med ni kroater som skulle til Drammen, sier operasjonsleder Ingar Signebøen ved Østfold politidistrikt.

Skannet minibuss

Tollerne hadde skannet bussen de ni kom kjørende i og i taket fant tollerne noe de måtte undersøke nærmere.

– I bilen ble det funnet pyroteknisk utstyr og noen belter som er lagd på en slik måte at de kan benyttes som slagvåpen. Utstyret ble funnet gjemt under taktrekket på minibussen, forklarer operasjonslederen.

– Hva skjer videre med disse fotballsupporterne?

– De er pågrepet, anmeldt og det vil bli vurdert utvisning av samtlige ni i løpet av formiddagen.

Har ekstra fokus

Ingar Signebøen forteller at politiet her har et ekstra fokus på grenseovergangene i Østfold i forbindelse med fotballkampen mellom Strømsgodset og Hajduk Split i Drammen torsdag.

– Noen av supporterne til det kroatiske laget er karakterisert som risikosupportere, så det har vi fokus på. Ser vi kroatiske biler stanser vi dem og kontrollerer dem.

Det er også andre innfartsveier utenfor Østfold som politi og tollere har et ekstra fokus på for å stoppe det som politiet mener er risikosupportere.

– Det er vanlig at vi får en henvendelse fra de politidistriktene som har ansvar for selve kampen om at det kan komme slike supportere og da prøver vi å ha fokus på det, sier Signebøen.

Frykter ikke bråk

Politiet i Drammen sier de ikke frykter bråk under oppgjøret i Drammen torsdag.

Bjørn Furuheim

Bjørn Furuheim ved politiet i Drammen.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

– Vårt utgangspunkt er at alle fotballsupportere drar på kamp for å støtte laget sitt, sier Bjørn Furuheim, etterretningsleder i Søndre Buskerud politidistrikt, til Drammens Tidende.

Han og en kollega reiser rundt med Strømsgodset på de ulike kampene fotballaget spiller i Europa.

Den kroatiske klubbens supportere, Torcida, har ifølge avisen et dårlig rykte. Politiet i Drammen sier til avisen at de vil være mer synlig enn ved vanlige fotballkamper.

– Det er fordi vi nå venter flere mulige risikosupportere enn mot for eksempel Sarpsborg 08, sier leder for operativ seksjon hos politiet i Buskerud Jan Dystland til Drammens Tidende.