Slapp å sone på grunn av sommel

Normalt skulle fire tilfeller av smugling i løpet av et halvt år gitt tre måneders fengsel. Men Halden tingrett lar den 33-årige smugleren slippe med en betinget dom fordi påtalemyndigheten somlet med å sende saken til retten.

Grense

Fire ganger krysset mannen grensen på den gamle Svinesundsbrua med brennevin i bilen.

Foto: Rainer Prang / NRK

I oktober 2012 ble en 33 år gammel mann, bosatt i Sverige, stanset med 96 liter brennevin i bilen etter å ha krysset grensen på den gamle Svinesundsbrua.

Dette var fjerde gang på et halvt år mannen var blitt stanset av tollerne med ulovlig mye alkohol i bilen. Fra april til oktober smuglet han samlet nær 300 liter brennevin, 16 liter øl og litt vin. Hver gang prøvde han å kjøre inn i landet over den gamle Svinesundsbrua.

I retten forklarte mannen at han var blitt engasjert av en mann fra Albania som bor i Göteborg for å smugle varene til Norge. Han var fullt ut klar over at det er ulovlig å ta med seg slike mengder alkohol hit.

Les også: Et års venting ga betinget dom

Ventet nesten et år på tiltale

Da mannen ble avhørt om smuglingen i oktober 2012 tilstod han alle fire tilfellene. Likevel ble det ikke tatt ut tiltale før i september i fjor.

Halden tingrett

Halden tingrett påpeker sommel hos påtalemyndigheten.

Foto: Rainer Prang / NRK

– Saken er svært oversiktlig, og retten legger til grunn at det ikke har vært foretatt nevneverdig etterforskning etter oktober 2012. Det er derfor kun sommel fra påtalemyndigheten som har ført til at saken ikke pådømmes før nå, står det å lese i dommen fra Halden tingrett.

I skjerpende retning har retten lagt vekt på at det gjelder innførsel av betydelige mengder alkohol ved fire anledninger i løpet av kort tid. I tillegg fikk mannen et forelegg for smugling av brennevin et halv år før han ble tatt i april 2012.

90 dager fengsel passende

– Etter rettens syn er passende utgangspunkt for straffeutmålingen fengsel i 90 dager, står det i dommen.

Aktor i saken la ned påstand om en dom på fengsel i 75 dager, hvorav 25 dager skulle sones.

Les også: Håper nytt bygg gir flere rettssaker

Halden tingrett har lagt mye vekt på at saken er blitt gammel. Retten har også tatt hensyn til at 33-åringen tilstod forholdene.

Dommen fra Halden tingrett lyder på fengsel i 75 dager, og hele dommen er gjort betinget med en prøvetid på to år. I tillegg må mannen betale en bot på 30.000 kroner.