Skandaleprosjektet kan bli stoppet

Planene om et felles elektronisk billettsystem for kollektivtrafikken i Akershus og Oslo kan bli skrinlagt.

Elektronisk billettsystem
Foto: Anne Storaunet / NRK

Prosjektet startet for 25 år siden og har hittil kostet 600 millioner kroner.

Hør: Billettsystemet fra 1984 til i dag

- Må finne løsning i høst

Stian Berger Røsland

Stian Berger Røsland

Foto: NRK

Billettsystemet skulle vært i drift for tre år siden, men lanseringen har blitt utsatt gang på gang.

Les: Billettautomater utsatt igjen

Sist ble det sagt at systemet skulle settes i drift i høst men nå er det fare for ytterligere forsinkelser, skriver Aftenposten.

En total skrinlegging av hele prosjektet er et alternativ.

- Jeg har sagt at jeg mener vi bør finne en løsning på dette i løpet av høsten. Jeg tror nok det meste i dag taler for at vi vil komme i gang med systemet, men det er klart at vi i løpet av høsten må finne en trygghet for når systemet settes i drift og når det kan introduseres. Klarer vi ikke å finne en slik trygghet mener jeg tiden har kommet for å skrinlegge prosjektet, sier finansbyråd i Oslo, Stian Berger Røsland til NRK Østlandssendingen.

- Tiden må være ute på et tidspunkt

De reisende vil altså uansett vente lenger på systemet, om det noen gang vil settes i bruk.

- Jeg opplever at det alltid er en liten stund igjen til alt skal være på plass, og det er det til enhver tid, det virker som det alltid er tre måneder igjen. På ett tidspunkt kan vi jo si at nå er tiden ute, sier Røsland.

Det er blant annet forsinkelser med ny programvare fra leverandøren Thalès i Frankrike som gjør at de reisende venter.

Leverandøren korrupsjonsdømt

Leverandøren er dessuten nylig dømt for grov korrupsjon i en annen sak. Trafikkbyråden i Nice skal ha tatt i mot store pengesummer for å gi oppdraget med å bygge ny bybane i Nice til selskapet.

- Påvirker dette på noen måte hva du tenker om prosjektet?

- Det er viktig for meg å understreke at vi ikke har noen holdepunkter for at noen av medarbeiderne i Sporveien eller noen som har vært involvert i dette prosjektet har noen tilknytning til korrupsjon eller noe som helst. Men det er klart det er ingen god nyhet at leverandøren er tatt for slike forhold, sier Røsland.

Vil granske prosjektet

Røsland vil ikke gi noe tidspunkt for når systemet eventuelt kan være i drift.

- Vi må bestemme oss i løpet av høsten om dette blir noe av. Det er gjort mye godt arbeid for å få systemet på plass. Jeg tror jeg skal la være å gi en dato, det har vært mange nok datoer som ikke har blitt overholdt i denne prosessen, sier Røsland.

Kommunerevisjonen i Oslo kommune setter i gang full gransking av det elektroniske billettsystemet.

Kommunerevisjonen skriver at de er opptatt av å få klarhet i om Oslo Sporveier, Kollektivtransport-produksjon AS (KTP) og Sporveisbilletter i tilfredsstillende grad har lagt til rette for og ivaretatt styring, kontroll og oppfølging av leveransen.

Les også: Full krangel om billettskandale