Hopp til innhold

Skal ha svindlet til seg lån og forsikring for nesten tre millioner kroner

Oppga bolig på 131 kvadratmeter til å være verdt over to millioner kroner - viste seg å være en rønne på 91 kvadratmeter.

Hus brukt i svindel
Foto: Håvard Wien / NRK

To personer som er involverte i det som betegnes som en av Norgeshistoriens største banksvindler må møte i retten i dag.

DnB Nor og If Skadeforsikring krever de to, en mann og en kvinne i 30-årene, for over to millioner kroner i erstatning.

– Tiltalen går ut på fire forskjellige forhold, og dette er da mot ektemannen for å ha medvirket til at DnB Nor er bedratt til å utbetale lån på 2,205 millioner. Bedrageriet dreier seg om manglende inntektsgrunnlag og at kjøpesummen i realiteten ikke var den summen som huset kostet, sier aktor i saken Nils Vegard.

De to tiltalte er blant over 30 siktede i den store boligsvindelsaken som har utspring i Østfold. Paret er blant annet tiltalt for å ha skaffet seg boliglån på falske premisser, og for å ha jukset med forsikringsopplysninger.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Aktor Nils Vegard

Aktor Nils Vegard.

Foto: Ingrid Mathilde Langvik/NRK

LES OGSÅ:

30-talls personer tiltalt

Dette er den andre saken som kommer opp for retten i en av tidenes største banksvindelsaker i Norge.

– Dette er en av ganske mange saker av lignende karakter, hvor husselger i vår sak har flere andre forhold av samme type. Det er etter alt å dømme både husselger og huskjøper som har tjent på dette, hvor da huskjøper har blitt sittende med bankgjeld og banken sitter igjen med skjegget i postkassa, sier Vegard.

Finansnæringens Hovedorganisasjon har beregnet at omlag 100 millioner kroner er betalt ut til svindlerne som boliglån og forsikringsutbetalinger på falske premisser - store deler av disse pengene skal være gått tapt.

LES OGSÅ:

I alt er et 30-talls personer tiltalt. Sentralt står en bankfunksjonær i DNB NOR som er siktet for å ha mottatt bestikkelser for å gi disse lånene.

Se video om boligsvindelen her:

Video BANK-BOLIG-280910-OS18-172236-SI_OS.mp4

Ga falsk info om eiendommen

De to som står på tiltalebenken i dag kjøpte en eiendom på Skåraåsen i Fredrikstad. Her oppga de tiltalte at huset var på 131 kvadratmeter, nyoppusset og verdt over to millioner kroner - mens det i realiteten var et falleferdig hus på 91 kvadratmeter.

Huset ble kjøpt via en av hovedmennene i saken - det ble klekkelig forsikret og brant i 2007.

Les alt om banksvindelsaken her:

Erkjenner ikke straffskyld

Mannen er i tillegg tiltalt for å ha gitt forsikringsselskapet gale opplysninger om størrelse og standard på eiendommen, og for forsøk på å få erstatning for innbo som ikke var tapt.

Kvinnen er tiltalt for å tatt ut nærmere en halv million kroner som var utbytte fra straffbare forhold.

Forsvareren til de to, advokat Trond Karlsen ønsker ikke å kommentere saken, men sier at de to tiltalte ikke erkjenner straffskyld.

– Det jeg kan si så langt er at de ikke erkjenner straffskyld for noen av postene. Forøvrig så vil jeg vente til de har forklart seg, sier han.

Det er satt av tre dager til saken i tingretten.

Forsvarer Trond Karlsen

Forsvarer Trond Karslen.

Foto: Ingrid Mathilde Langvik/NRK