Hopp til innhold

Svenskene limer sand på planter for å bli kvitt gransnutebillen

Sand limt på skogplanter skal bli skogsindustriens nye vern mot gransnutebillen.

Gransnutebille

Skogindustrien tester ut nye metoder for å bli kvitt gransnutebillen.

Foto: Svenska Skogsplantor

Gransnutebillen blir sett på som et alvorlig skadeinsekt i skogen. Den angriper i hovedsak unge og sårbare grantrær ved å tygge av den tynne barken.

Uten den beskyttende barken dør planten.

Svenskene har utviklet en metode som skal ta knekken på billen. Metoden går ut på å påføre plantene lim for så å drysse på sand. Når snutebillen da kommer og gnager på plantene vil den forsvinne.

– Snutebillen liker ikke sand. Svenskene har forsket en del på dette og har prøvd ut en ny metode, sier leder i Skogselskapet i Østfold, Ole Brække.

De har nå kjøpt inn 70.000 planter fra Sverige. De skal settes ut for å hindre at gransnutebillene gnager på ungtrær.

– Dermed greier plantene seg bra.

Miljøvennlig insektmiddel

Conniflex-metoden

Snutebillen skaffer seg næring ved å gnage på barken til unge trær. Det fører til at plantene ikke får beskyttelse og dør.

Foto: Svenska Skogsplantor
Conniflex-metoden

Metoden går ut på å lime fast sand til unge grantrær.

Foto: Svenska Skogsplantor

Billene kommer når det lukter kvae ute på hogstflatene. Når unge planter settes ut tar det ikke lang tid før billene angriper dem.

Derfor er det vanlig å behandle plantene med insektmiddel.

– Snutebillene kommer og spiser den behandlede planten, og dør. Noen ganger kommer det mange biller på en gang og da er det planten som dør før billen. På den måten dør mange av skogplantene som blir satt ut, sier Brække.

Dette er ikke bare kostbart for skogbruket, men mye av kjemikaliene blir også spredd ut i naturen med denne metoden.

Nå skal den nye svenske metoden med lim og sand prøves ut i Østfold. Skogselskapet håper på suksess.

– Kan vi få et giftfritt alternativ, som attpåtil gjør at de aller fleste plantene overlever, har vi kommet et skritt videre.

Ødelegger for hundrevis av millioner

Det svenske selskapet som har utviklet metoden, Svenska Skogsplantor, anslår at mer enn 80 prosent av de unge plantene dør innen tre år fra tidspunktet man har plantet ny skog.

Derfor er det viktig å beskytte plantene fra snutebillens herjinger.

– I Sverige er dette en etablert metode som fungerer og er veldokumentert, sier markedssjef i Svenska Skogsplantor, Hans Thyr.

Å plante ny skog er svært kostbart, og skadet skog vokser dårlig. Det er regnet ut at gransnutebillen forårsaker skader for hundrevis av millioner kroner i året i Sverige.

– Vi forventer at kjemikalier vil bli forbudt å bruke innen noen år. Vi begynte å levere disse plantene i 2009 og har nå tre produksjonsanlegg i Sverige. Denne sesongen regner vi med å levere 26 millioner slike planter. Hovedsaklig til Sverige, men også Finland og Norge, sier Thyr.

Billen er rundt en centimeter lang og har et utvidet hode som kalles for snute. Det er denne snuten som har gitt navnet til billen. På enden av snuten har billen store kjever, som de bruker til å gnage på bartrær med tynn bark for å få næring.

På sommeren svermer de i tusenvis på leting etter bark. Som voksen lever gransnutebillen i 1–2 år, men den kan leve i opp til 4 år.

Se hvordan metoden fungerer her: