Ruster seg mot norskefylla

En måned før den norske skjærtorsdags-invasjonen av Strømstad er det bestemt at gatene skal fylles med politistyrker og polutsalgene lukkes.

Politiet i Strömstad, skjærtorsdag

Nordmenn har stått for ekstrem fyll og bråk i Strømstad de senere årene. På bakgrunn av de to foregående årenes suksess med sterkt redusert bråk som følge av stengte polutsalg, vil også de to Systembolgs-utsalgene i Strømstad holdes stengt også på skjærtorsdagen i år.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Det kommer også i år til å være store politistyrker og trafikkregulering i Strømstad på skjærtorsdagen.

Fyll og bråk fra tusener av nordmenn, som besøker kommunen denne dagen, er et stort ordensproblem, og for tredje året på rad vil Strømstad kommune nekte tørste nordmenn polvarer på skjærtorsdag.

- Erfaringene fra de to foregående årene har vist oss at med stengte pol blir det betydelig mindre bråk i byen, sier Strømstad kommunes informasjonssjef Jan Palmblad i NRK.

De to systembolagene, som topper interne salgsstatistikker i det svenske Systembolaget på grunn av norsk tilstrømning, varsler allerede nå kundene om at dørene er stengt skjærtorsdag og langfredag, men åpnes igjen på påskaften.

HØR RADIOSAKEN: Strømstad ruster seg mot norsk skjærtorsdagsfyll

Les også:

Skjærtorsdag i Strömstad

Store politistyrker fra hele Vest-Sverige kalles inn til Strømstad for å tøyle tørste og bråkete nordmenn.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Gateslag med politiet

Tusener på tusener av nordmenn reiser til Strømstad på skjærtorsdag, og de aller fleste med gode intensjoner om å hygge seg.

Men fra år til år har problemene økt, og regelrette gateslag med svensk politi har ført til at offentlige myndigheter har sørget for at mange ti-talls politimenn fra store deler av Vest-Sverige kalles inn til Strømstad denne dagen.

Med politihelikoptre, hester, hunder og godt rustede politimannskaper har Strømstad klart å dempe bråket og redusere slagsmål, fyllekjøring, ruteknusing og andre ubehageligheter.

- Vi har hatt store politistyrker her de senere årene, og det har vært en suksess. Vi forventer derfor tilsvarende bemanning også i år, sier Palmblad.

Les også:

Skjærtorsdag i Strömstad

Cruising gjennom byen er en nedarvet foreteelse nordmenn holder i hevd i Strømstad på skjærtorsdagen.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Regulerer cruisingen

Det ser ut til å være en nedarvet foreteelse å cruise rundt i Strømstad på skjærtorsdag.

Gjennom de siste 40 årene har adskillige tusen mil blitt tilbakelagt i Strømstad sentrum av norske biler, som sakte kjører gjennom sentrum for å se og bli sett.

Med årene har mengden biler og kjørestilen blitt for kraftig kost for Strømstad kommune, og for få år tilbake startet man regulering av trafikken i sentrum.

At nordmenn også valgte å parkere bilene sine i parker, på fortau og ellers der de ikke skulle sette fra seg bilene, gjorde at kommunen fant det riktig å stramme inn tøylene.

- Det blir regulerning av trafikken til og fra sentrum også i år. VI etablerer store parkeringsplasser utenfor sentrum og det blir buss tilbringertjeneste derfra og tilbake til sentrum, sier Jan Palmblad.

Festdag for Ola og Kari

Det er mange tiår lang tradisjon for at nordmenn valfarter til Strømstad for å hygge seg og handle på skjærtorsdagen.

I motsetning til i Norge har svenskene butikkdørene på vidt gap på skjærtorsdag.

- Nordmenn er alltid velkomne hit, og også på skjærtorsdag vil vi gjerne ha besøk av hyggelige norske naboer som kommer hit for å kose seg og handle hos oss, sier Palmblad.