Rekordmange bekymringsmeldinger i 2014

Hunder og katter som lider skaper stort engasjement. Mattilsynet i Ytre Østfold opplever en sterk økning av bekymringsmeldinger.

11 hunder avlivet etter mishandling

11 hunder ble avlivet etter at de ble funnet etter tips fra publikum.

Foto: Mattilsynet

Det har blitt enkelt å varsle Mattilsynet når man opplever at dyr lider. Det merker Mattilsynet i Ytre Østfold som i 2013 mottok 250 bekymringsmeldinger fra publikum. I fjor kom tallet opp i 410. Seksjonssjef i Mattilsynet i Ytre Østfold Tor Olav Aas mener det er positivt at antallet øker.

– Jeg tror ikke at dyra har det verre nå enn før, men jeg tror folk nå er mer opptatt av at dyr skal ha det bra. Og da er selvfølgelig Mattilsynet glad for at vi får beskjed når dyr lider, for vi får ikke gjort så mye hvis vi ikke får greie på det.

Aas mener det er en økt bevissthet hos folk. Folk prater sammen på Facebook og orienterer hverandre når de ser dyr som ikke behandles bra, og dermed blir det raskere kjent, forteller han.

Aldri før inspisert så mange dyrehold

– I fjor inspiserte vi 240 dyrehold angående dyrevern . Det er jo veldig mye, vi har aldri vært i nærheten av å ha så mange, forteller Tor Olav Aas.

Tor Olav Aas
Foto: Heidi Gomnæs

Hva møter dere ute på tilsyn?

–Ofte finner vi ikke noe galt. Vi kan få melding om at en mann har slått hunden sin, slept ham og kastet han i veggen, men de gjør jo ikke slikt når vi er der.

–Men da prater vi alltid med folk og forteller hva vi har fått melding om. Så får de beskjed om hvordan de skal behandle dyrene sine, det hjelper jo litt bare det. Men når vi ikke ser direkte hva folk gjør feil, så får vi ikke gjort så veldig mye med det.

Flest meldinger om hunder og katter

Bekymringsmeldingene som tikker inn via Mattilsynets nettside beskriver som oftest katter eller hunder som ikke har det bra. Når Mattilsynet kommer på tilsyn er det ikke alltid like hyggelig.

– Det er vanskelig å skjønne at enkelte kan stelle dyrene sine så dårlig, sier Aas.

Han forteller om folk som reiser vekk flere dager og lar hunden stå alene hjemme i et lite bur. Dyr som ikke får mat hver dag og om kalver og kuer som går i gjørme til langt oppover kneet.

– Det er håpløst å se på.

Her kan du varsle Mattilsynet.