Presenterte tidenes viktigste «Ladies Tour»

«Ladies Tour of Norway 2016» skal sette større preg på Østfold og ta steget opp i sykkelrittenes toppdivisjon. Det sier daglig leder Roy Moberg.

Roy Moberg, daglig leder Ladies tour

– Vi har hele tiden hatt ambisjoner om å utvide «Ladies Tour» til et World Tour-ritt, det er det største man kam ha på sykkel, sier Moberg.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

12. til 14. august setter sykkeleliten deler av Østfold på hodet igjen. Denne gangen er det kvinnenes tur, i den tredje «Ladies Tour of Norway».

Samtidig er rittet nærmest for en eksamen å regne. Arrangørene håper at «Ladies Tour of Norway 2017» blir en World Tour-konkurranse, den absolutte toppklassen av internasjonale sykkelritt.

– Vi har søkt UCI (Union Cycliste Internationale, det internasjonale sykkelsportforbundet, journ. anm.) om World Tour-status neste år, sier rittets daglige leder Roy Moberg.

– Vi får representanter hit fra UCI som skal observere, evaluere årets ritt og diskutere løsninger med oss med tanke på neste år.

Vi fikk jo med oss «Tour of Norway» for herrene, og når det nå kommer jenter og sykler så blir det minst like positivt.

Ole Heieren Hansen, Sarpsborg 08's lagkaptein og podium-gutt

2016 er et prøveår

Ole Heieren Hansen Ladies Tour

- Det blir jo det berømte kysset da, som vi må øve litt på, sier Sarpsborg 08's Ole Heieren Hansen om hvordan de skal forberede seg på jobben. Han ser spent på at et av podiumkostymene testes ut.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

«Ladies Tour» har de to første årene preget Halden og omegn, i år får større deler av Østfold ta del i sykkel-sirkuset.

18 proff- og landslag skal konkurrere i seks Østfold-kommuner pluss Strømstad. Hver av de tre etappene avsluttes med innspurter i henholdsvis Fredrikstad, Sarpsborg og Halden sentrum.

– Det har vi hatt som mål hele veien, det å ta i bruk hele Østfold, sier Roy Moberg.

– Det hadde vi ikke ressurser til første år. Men i år har vi etablert en litt større organisasjon og har ressurser og økonomi til å flytte oss rundt i Østfold. Det gleder vi oss veldig til.

Gutta deler ut seierskyssene igjen

Det vakte oppsikt da de sedvanlige podiumjentene ble byttet ut med gutter under den første Ladies Tour'en for to år siden. Denne gangen er det noen av Østfolds ledende fotballklubber som trår til med to mann hver, som skal dresse seg opp og gratulere etappevinnerne i de daglige medaljeseremoniene.

Årets podium-gutter

Fredrikstad Fotballklubb

Sarpsborg 08

Kvik Halden

Filip Johansen Westgård

Ole Heieren Hansen

Sabri Kahttab

Ludvig Begby

Arild Østbø

Øystein Lundblad Næsheim

Ludvig Begby, podiumgutt

– For å være helt ærlig så er jeg helt blank på kvinnelige syklister. Jeg får lese meg litt opp, sier FFK's Ludvig Begby.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Ingen av dem har vært vanskelige å be, skal vi tro de NRK snakket med.

– Det kan bli varmt, sier FFK's Ludvig Begby mens han prøver en soldatuniform type 1814 - et av kostymealternativene podiumgutta kan gå i.

– Den største utfordringen er kanskje at det er litt stort? Det er plass til to av meg i de buksene. Men det blir moro, dette.

– Det er morsomt å stille opp for byen sin, sier Sarpsborg 08's lagkaptein Ole Heieren Hansen.

– Når det er noen som lager et såpass fint event, så er det hyggelig å kunne bli med. Det er hyggelig å bli spurt.

Konkurrenter og ambassadører

Sara Olsson og Emilie Moberg

Svenske Sara Olsson (tv) og Emilie Moberg skal både konkurrere og promotere under «Ladies Tour».

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Sommer-OL i Rio karer til seg en god del av de som kunne kjørt «Ladies Tour» i år, men 18 proff- og landslag stiller opp. Blant konkurrentene er noen av de skarpeste syklistene i Norge og Sverige. Emilie Moberg og Sara Olsson skal konkurrere i løypa, men også promotere løpet som rittambassadører.

– Det er veldig kul, sier Sara Olsson, vi får se litt mer bakom kulissene, og følge med hele året.

– Det er absolutt viktig å gjøre en god jobb for organisasjonen, legger Emilie Moberg til.

– UCI må få se at dette er bra nok til å bli et World Tour-ritt neste år. Og det tror jeg de har inne.

Ingen OL-konkurranse

– Vi ser at OL tar veldig mye, og har ikke ambisjoner om å konkurrere med dét, sier Roy Moberg om at OL i Rio vil være godt i gang når rittet starter den 12. august.

– Vi tror vi kan være et flott supplement. Gå ut og se på «Ladies Tour» på ettermiddagen, og se på OL på kvelden. En fin miks.

– Det er faktisk flere som konkurrerer i Rio førstkommende helg, og så kommer de til «Ladies Tour» helga etter.