Hopp til innhold

Politiet: Kommunens feil at statuen veltet

Statuen som kritisk skadet en toåring i Fredrikstad i mai i fjor var ikke vedlikeholdt godt nok, mener politiet. Derfor er kommunen ilagt et forelegg på 100.000 kroner.

Rådyrstatue

Denne statuen veltet over en to år gammel gutt.

Foto: Siw Mariann Strømbeck/NRK

Politiet mener kommunen har gjort seg skyldig i forsømmelse av vedlikehold, etter Straffelovens §351.

Det var den 30. mai 2014 at en to år gammel gutt lekte med hjortestatuen i Kirkeparken, slik mange barn har gjort før. Men denne gangen løsnet statuen og falt oppå barnet. Gutten ble fløyet til Oslo universitetssykehus Ullevål, der det ble konstatert kraniebrudd.

I tillegg til forelegget pålegger politiet kommunen å betale til sammen 175.000 kroner i oppreisning til gutten og hans mor.

Kommunen vurderer saken

Rådmann Ole Petter Finess sier kommunens saksbehandling er i gang og at det vil ta noen dager før de tar stilling til pengekravene.

– På vanlig vis oversender vi saken til kommuneadvokaten for vurdering. Vi regner med å ha et svar i løpet av et par dager, sier Finess.

– Det er for tidlig å si at det bevisst ikke er gjort tilstrekkelig jobb, fortsetter rådmannen, men dette er et ansvar delt mellom teknisk drift, som utøvende vedlikeholder, og kulturetaten som eier installasjonene.

To-åring skadet etter statuevelt

KRITISK SKADET: Gutten fikk alvorlige hodeskader da statuen veltet over ham. Nå må kommunen betale et forelegg til politiet og oppreisning til familien for forsømmelse av vedlikehold.

Foto: Jørgen Oksmo/NRK

– De har pekt på et punkt som det åpenbart er et forbedringspotensial på. Om vi har gjort et tilstrekkelig arbeid, i henhold til det man kan forvente, det lar vi nå kommuneadvokaten og teknisk drift avklare seg imellom. Så får vi komme tilbake til forelegget.

– Hvordan sikrer dere at slike ting ikke skjer igjen?

– Vi har et program for jevnlig vedlikehold og ettersyn av slike installasjoner.

Saken får ikke konsekvenser for ansatte i kommunen, fortsetter Finess.