Hopp til innhold

Dette blir for slitsomt for osloboere

Stadig flere nordmenn spiser varm middag hjemme – bortsett fra i Oslo.

Kjøttkaker

Kjøttkaker med poteter - i Oslo må du lete lenger for å finne noen som lager norsk husmannskost hjemme.

Foto: Colourbox

En ny undersøkelse om norske middagsvaner viser at bare halvparten av folk i Oslo lager varm middag hjemme hver dag.

Åse Kringlebotn, som ernæringsfysiolog og informasjonssjef i Matprat, er ikke overrasket. Hun gir ensomhet og fristende restaurantmenyer skylden for at vi ikke bruker mer tid ved kjøkkenbenken.

– Det er jo så mange alternativ når du skal få i deg mat i Oslo, og vi ser at stadig flere spiser middagen ute. Dessuten er det flere som bor alene her enn andre steder, sier hun.

Resten av Norge samles rundt bordet

Ifølge undersøkelsen Norske Spisefakta 2012 spiser stadig flere nordmenn hjemme, og i dag velger 64 prosent å tilberede middagen sin selv. Dette har økt hvert år siden 2005, da bare 58 prosent kokkelerte daglig.

Men forskjellene mellom ulike landsdeler er store. Mens tre av fire spiser middag hjemme i Midt- Norge, gjør bare annenhver osloboer det samme.

– Dette har vært konstant de siste ti årene. Men det som er fint er at guttene er blitt flinkere. Dessuten lager folk oftere middag sammen, forteller Kringlebotn.

Spiser senere

I tillegg til at folk i Oslo dropper middagen, viser undersøkelsen at vi spiser den senere på dagen enn før. Kun hver fjerde osloboer spiser den før klokken 17.

Her er kontrasten størst til folk i nord, hvor hele åtte av ti får i seg måltiden før klokken 17.

Og i butikkhyllene er det kyllingfilet og kjøttdeig som er mest populære når nordmenn handler middagsmat.