Hopp til innhold

Nådde toppen av Mount Everest

Tommy Rambøl fra Ørje var den eneste nordmannen i ekspedisjonen som klatret helt til topps.

Mount Everest

Verdens høyeste fjell ligger på grensen mellom Nepal og Kina (Tibet). Det tibetanske navnet på fjellet er Chomolangma som oversatt betyr ”Goddess Mother of the Earth” eller ”Mother of the Universe”.

Foto: DAVID GRAY / REUTERS

Lørdag morgen klokka 07.30 ringte han hjem og fortalte nyhetene til mora Bjørg på Ørje.

- Han fortalte at han hadde vært på toppen, men at han nå var trygt nede på basecamp på 5400 meter. Det var en svært gledelig telefon. Helt utrolig, sier en tydelig rørt mor til NRK.

HØR: INTERVJU MED BJØRG RAMBØL!

- Ydmyk og takknemlig

Rambøl og resten av nordmennene startet på ferden mot toppen tidligere denne uka, og torsdag 21. mai klokka 09.15 nådde Rambøl målet.

Mor Bjørg legger ikke skjul på at ventetiden har vært tøff.

- Vi har vært veldig spent de siste dagene. Det er en strabasiøs tur å legge ut på. Jeg er ydmyk og takknemlig over at det gikk bra, sier hun.

Hun forteller at Tommy selv følte seg i knallform, og at han var overveldet av opplevelsen av å være på verdens tak.

Tommy Rambøl og Thomas Svane Jacobsen på vei til Mount Everest

Tommy Rambøl (t.v)og Thomas Svane Jacobsen ikledd dundresser i teltet i leir 2. Svane Jacobsen måtte gi seg, etter å ha blitt smittet av omgangssyke på vei mot toppen.

Foto: Privat

- Hans livs store drøm

- Opplevelsen var så stor at han hadde problemer med å sette ord på det der og da. Selv om han har vært på flere andre ekspedisjoner, er det Mount Everest som alltid har vært hans livs drøm, sier hun.

Ved inngangen til klatresesongen 2008 hadde omlag 3000 personer stått på toppen av Mount Everest. Blant disse finner man 23 nordmenn. I 1985 ledet Arne Næss jr. den første norske ekspedisjonen til Mt. Everest, og ekspedisjonen fikk hele 6 nordmenn på toppen.

Thomas Svane Jacobsen, som også var en del av ekspedisjonen "Everest 2009" måtte bryte. Han ble smittet av omgangssyke på vei mot toppen og kom seg ikke videre fra leir 2.

- Tommy har likt å utfordre naturkreftene siden han var liten. Han var bare 12 år da han dro ut på sin første overnattingstur alene, forteller mor Bjørg.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.