Hopp til innhold

Mindre action for fotoboksene

1700 færre råkjørere avslørt av fotobokser i 2009.

Fotoboks
Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Ikke like mange sjåfører ble tatt i automatiske trafikk-kontroller i Østfold i 2009, sammenliknet med 2008.

Det viser ferske tall fra Østfold-politiet.

– En ting er helt klart. Når en fotoboks har virket enn stund går hastigheten på strekningen ned. Antall overtredelser reduseres også, sier ansvarlig for fotoboksene i Østfold politidistrikt Pål Schrøder til NRK.no.

Tilsammen ble litt over 12 000 råkjørere avslørt av de 36 fotoboksene langs østfoldveiene i fjor. Det er nesten 1700 færre enn året før.

LES: Her kommer det fire fotobokser

– Stor prevantiv effekt

Schrøder gleder seg over den ferske statistikken.

– Folk flest blir tatt for mindre overtredelser. Hovedtyngden er på de som overstiger fartsgrensen med 10 og 20 kilometer i timen, forteller han.

Det ble også et godt år med tanke på antall trafikkulykker i Østfold i fjor. Schrøder er overbevist om at fotoboksene skal ha mye av æren.

– Det har vært en klar nedgang i antall ulykker på de strekningene hvor det har stått fotobokser over en viss tid. Derfor er det ikke tvil om at boksene har en prevantiv effekt, sier politiførstebetjent Pål Schrøder.

Avslører sære vaner

Østfold er et av fylkene med aller flest fotobokser her til lands. Og de avslører ikke bare råkjøring - de viser også at folk har mange sære vaner når de kjører bil.

"Trompetmannen" er allerede blitt et fenomen . I 80 kilometer i timen ble mannen fotografert mens han spilte trompet, samtidig som han satt bak rattet i en bil.

Men, han er ikke alene.

– Det er folk som sminker seg, leser dagens morgenavis, spiser frokost, drikker kaffe, baberer seg – det er alt mulig rart, oppsummerer Schrøder.

SE TV-REPORTASJEN OM "TROMPETMANNEN":

Video nsps_upload_2009_11_24_17_23_0_1143.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.