Hopp til innhold

Miljøstiftelse tror på Tofte

Miljøstiftelsen Zero mener det blir mulig å lage biodrivstoff av trær, selv om teknologien ikke er helt moden ennå.

Södra Cell Tofte

Her på Tofte skal det produseres biodrivstoff av tømmer.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Hittil har ingen klart å bruke trær som råstoff, til tross for at det blir jobbet intenst over hele verden med å finne en måte å gjøre det på.

Daglig leder Marius Holm i Zero sier teknologiutfordringene vil løse seg når produsentene ser at markedet er på plass, men at det blir utfordrende å få det til økonomisk.

– Ja, jeg har tro på det, men det blir ikke lett. Teknologien kommer på plass, men vi må sørge for at det blir et marked blant annet ved å legge til rette for at flyselskapene bruker biodrivstoff.

Marius Holm i Zero

Leder i miljøstiftelsen Zero Marius Holm, mener det blir mulig å lage biodrivstoff av trær, selv om teknologien ikke er helt moden enda.

Foto: Raymond Dalen / NRK

Zero foreslår at dette kan ordnes ved at selskapene får mindre landingsavgift ved å velge biodrivstoff.

– Dette er en måte som gjør at vi kan få det hele i gang. Og kanskje få så stor skala på det at det blir kommersielt konkurransedyktig av seg selv.

Les også: Statkraft og Södra satser på Tofte

– Viktig at Statkraft er med

Zero er blant de fremste pådriverne for å fremme utslippsfrie løsninger for all energibruk. Marius Holm og de andre i stiftelsen synes derfor det var svært gledelig å høre om planene på Tofte.

– Det er en svært god nyhet at et industrilokomotiv som Statkraft nå går inn i biodrivstoff fra skog.

Torsdag ble det kjent at Statkraft og Södra Cell vil lage miljøvennlig biodrivstoff av tømmer på Tofte.

– Dette er en klimaløsning som vi mangler og trenger for å unngå farlige klimaendringer. Det finnes ikke noe annet alternativ som kutter utslippene fra et fly enn biodrivstoff. Så vi er glade og dette er en ny mulighet til å høste de fornybare naturressursene som Norge har mye av.

– Hvor langt er denne teknologien kommet?

– Det jobbes over hele verden med dette, men det er ikke helt i mål. Men jeg tror at den dagen man ser et marked så får man til det som er igjen av teknologiutvikling.

Mange med samme planer

Det er mange rundt om i verden som ser store muligheter i å lage biodrivstoff fra trær.

Nylig ble det kjent at det er planer om en stor produksjon i Finland og her i Norge planlegger Viken Skog slik produksjon i de nedlagte områdene til Norske Skog på Follum ved Hønefoss.

Dermed blir det bare noen få mil mellom to store aktører som jobber med det samme. Miljøstiftelsen Zero ser ikke at det er noe problem.

– Vi trenger alle de gode prosjektene vi kan få tak i for å tette igjen gapet mellom klimamål og dagens fossile drivstofforbruk.

– Men hvor miljøvennlig er dette drivstoffet siden CO2 utslippet som kommer ut av eksosrøret på bilen er det samme som ved vanlig drivstoff?

– Kjemisk sett så er det jo helt likt. Det inneholder hydrogen og karbon, men forskjellen er jo at treet har tatt opp karbon når det vokser gjennom fotosyntesen. Trebasert karbon går rundt og rundt i en evig bane.

Les også: - Tofte døde aldri