Hopp til innhold

Merete føler på keisersnittskam: – Vi burde hylle alle fødselshistorier

Småbarnsmoren mener mange norske kvinner kjenner på den samme skammen. – Åpner opp for et nytt forskningsfelt, sier jordmor og forsker.

Merete Gamst

FRYKT: Etter en traumatisk fødsel har Merete Gamst kjent på frykt til å føde sitt andre barn. Nå ønsker hun åpenhet om keisersnitt.

Foto: Amalie Fagerhaug Evjen / NRK

– Det er aldri kvinnens feil. Vi burde hylle alle fødselshistorier. Jeg har følt meg udugelig noen ganger fordi jeg ønsker planlagt keisersnitt med barn nummer to, sier Merete Gamst.

40-åringen fra Fredrikstad har nylig fått sitt andre barn.

Hun beskriver sin første fødsel som et rent mareritt. Da gikk hun syv dager over termin. Fødselen endte med akutt keisersnitt.

– Vi måtte haste til sykehuset fordi jeg følte noe var galt. Legene løp av gårde med meg til operasjonsrommet. Da jenta vår kom ut hørte vi ikke babygråt og jeg mistet bevisstheten.

15 minutter senere fikk de beskjed om at barnet levde, men de måtte tilbringe en uke på barneintensiven. De fikk aldri noe svar på hvorfor det var så nære på å gå galt. Gamst beskriver opplevelsen som traumatisk og noe hun aldri vil risikere igjen.

Derfor fikk hun denne gangen innvilget planlagt keisersnitt.

Vil bli kvitt skammen

Rundt 16 prosent av alle fødsler i Norge er keisersnitt. Halvparten av disse er ikke planlagt.

– Innerst inne har jeg et sterkt ønske om å føde vaginalt, men det eneste en mamma ønsker er at barnet skal komme friskt ut. Jeg er evig takknemlig for at alt gikk bra sist gang.

Gjennom svangerskapet har Gamst opplevd et press til å føde vaginalt. Fra jordmødre, leger og venninner.

Hun har skrevet om presset og skammen i en kronikk hos TV 2.

– Jeg har blitt møtt med setninger som: «På gamlehjemmet sitter damene og snakker om fødslene sine. Det er noe du ikke bør gå glipp av» og «du må la kvinnekroppen gjøre det den er skapt for».

Merete Gamst

Merete Gamst er en av mange kvinner som har fødselsangst, men mange snakker ikke om det, fordi det er tabu.

Foto: Amalie Fagerhaug Evjen / NRK

Forskning viser at en negativ fødselsopplevelse øker sannsynlighet for at kvinner ønsker keisersnitt ved neste graviditet.

– At kvinner opplever skam av et inngrep som er essensielt å ha i dagens fødselsomsorg er virkelig leit å høre. Tematikken åpner opp for et nytt forskningsfelt, sier jordmor og forsker Rebecka Dalbye ved Oslo Met.

Mener man bør unngå unødvendig keisersnitt

Gjennom kanalen «Positivista» har Gamst på Instagram delt åpent om sin forrige fødsel ved keisersnitt.

Hun har fått flere hundre meldinger fra kvinner som føler på den samme skammen.

Skjermdump Instagrammelding

Merete Gamst har fått flere meldinger på Instagram fra folk som deler samme erfaringer som henne.

Skjermdump av Instagrammelding
Skjermdump av Instagrammelding

– Jeg ønsker ikke å skremme noen. Det er utrolig dyktig helsepersonell som tar vare på oss. Men det må bli mer åpenhet og forståelse for å snakke om keisersnitt som et alternativ.

Jordmor og forsker Rebecka Dalbye understreker at det er viktig å skille mellom planlagt keisersnitt og akutt keisersnitt.

Jordmor og forsker Rebecka Dalbye ved OsloMet.

Jordmor og forsker Rebecka Dalbye ved Oslo Met.

Foto: Sonja Balci/OsloMet

– Norge har et av verdens beste helsesystemer og fødselsomsorg. Allikevel gjøres noen unødvendige keisersnitt, og det er de vi skal unngå. Men vi skal absolutt fortsette å gjøre de nødvendige keisersnittene.

Hun understreker at fødsler med flere inngrep ikke alltid gir et bedre utfall for mor og barn.

– Ved å sette i gang en fødsel er det større risiko for ytterligere inngrep under fødselen som genererer økt risiko for keisersnitt. Derfor er det viktig å selektere ut de kvinnene som faktisk trenger en igangsetting av fødselen.

Les også Enorm mangel: Mistet fem jordmødre i sommer

Jordmor Carina Borgersen foran fødeavdelingen på Sykehuset Østfold

Les også Malene (25) måtte fjerne eggstokken – mener hun ble oversett av helsevesenet

Malene Pedersen